Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна та ЄС підписали Меморандум та Кредитну угоду щодо отримання макрофінансової допомоги обсягом 18 млрд євро

Сьогодні, 16 січня, підписано Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду між Україною та Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у сумі 18 млрд євро. 

З боку України відповідні договори підписали Міністр фінансів України Сергій Марченко та Голова Національного банку України Андрій Пишний, з боку ЄС Виконавчий віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс.

Очікується, що перший транш за Програмою у розмірі 3 млрд євро надійде вже до кінця січня поточного року.

“Ми високо цінуємо нашу співпрацю з Європейським Союзом та щиро вдячні за підтримку України в умовах повномасштабної війни. Під час системного знищення росією цивільної та критично важливої інфраструктури, Україна розраховує на підтримку від країн-партнерів та потребує ритмічного та передбачуваного надходження коштів для фінансування соціальних та гуманітарних потреб державного бюджету. Макрофінансова допомога Європейського Союзу в розмірі 18 млрд євро значним чином забезпечить фінансування першочергових бюджетних видатків та безперебійне функціонування економіки України в поточному році”, - зазначив Сергій Марченко.

Згідно з договорами, пільгові позикові кошти будуть надходити до державного бюджету України протягом 2023 року рівномірними частинами з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

Залучені кошти макрофінансової допомоги будуть спрямовані на забезпечення першочергових соціальних видатків державного бюджету та сприятимуть збереженню фінансово-економічної стабільності в Україні.