Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна підтримує оновлений план Організації економічного співробітництва та розвитку щодо реформування правил міжнародного оподаткування

Як Міністерство Фінансів України повідомляло раніше, 1 липня 2021 року Україна разом з іншими учасниками Програми розширеного співробітництва з питань протидії BEPS -  (OECD/G20 Inclusive Framework on BEPS) підтримала масштабний план щодо реформування міжнародної системи оподаткування для великого бізнесу.

8 жовтня 2021 року ОЕСР опублікувала допрацьовану заяву з описом основних тез плану та кроків для його впровадження. План складається з двох блоків (Pillar 1 та Pillar 2) та оновлює основні принципи міжнародної системи оподаткування, яка проіснувала близько 100 років та більше не відповідає потребам сучасної глобалізованої та цифрової економіки. Нові правила стосуються найбільших міжнародних бізнес-груп. Вони повинні забезпечити узгодження підходу урядів різних країн в оподаткуванні великого високотехнологічного бізнесу, що сприятиме підвищенню стабільності податкової системи та зменшення адміністративного навантаження на бізнес.

13 жовтня 2021 року оновлений план ОЕСР щодо реформування правил міжнародного оподаткування буде представлений у Вашингтоні на зустрічі міністрів фінансів і керівників центральних банків країн Великої двадцятки, а потім на зустрічі лідерів країн Великої двадцятки у Римі в кінці жовтня.

Оновлений план ОЕСР підтримали 136 юрисдикцій (серед яких і Україна) з 140 учасників Inclusive Framework on BEPS, на які припадає понад 90 відсотків світового ВВП.

Заходи з блоку 1 (Pillar 1) передбачають новий підхід до розподілу прав держав на оподаткування прибутку найбільших міжнародних бізнес-груп (з консолідованою річною виручкою понад 20 мільярдів євро та прибутковістю понад 10 відсотків). Кожна держава отримає право на оподаткування прибутку групи, яка продає товари чи послуги у цій державі (з виручкою понад 1 мільйон євро на рік), незалежно від наявності у групи бізнес-одиниці в країні. Відтак, іноземний бізнес може підлягати оподаткуванню незалежно від наявності класичного постійного представництва. Очікується, що у результаті імплементації ініціативи уряди держав - ринків збуту отримають право на частку в оподаткуванні більш ніж 125 млрд доларів прибутку щорічно. 

Заходи з блоку 2 (Pillar 2) покликані доповнити та удосконалити правила оподаткування іноземних контрольованих компаній, розміщених у юрисдикціях з низькими ефективними ставками оподаткування. За попередніми оцінками, імплементація ініціативи Pillar 2 щодо  глобальної мінімальної ставки корпоративного оподаткування може приносити урядам сукупно близько 150 мільярдів доларів додаткових податкових надходжень щорічно. Правила будуть застосовуватися до міжнародних груп з консолідованою річною виручкою понад 750 мільйонів євро. Блок 2 також передбачає заходи, які будуть реалізовані через міжнародні податкові конвенції та стосуються оподаткування операцій з резидентами низько-податкових країн.

Очікується, що у випадку імплементації вищезазначених правил Україна зможе розраховувати у майбутньому на додаткові надходження до державного бюджету. Для імплементації нових ініціатив Україні потрібно приєднатись до низки міжнародних договорів та внести зміни до національного законодавства. ОЕСР та Inclusive Framework on BEPS продовжать роботу з розробки відповідного модельного законодавства та моделей міжнародних договорів.