Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

“Розвиток українсько-австрійських відносин у фінансовій сфері є невід'ємною частиною процесу євроінтеграції України”, - Сергій Марченко на зустрічі з Послом Австрії

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Австрійської Республіки в Україні Арадом Бенкьо. 

Також у зустрічі взяла участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова. 

Сторони обговорили поточний стан фінансової системи України, впровадження Урядом ключових реформ на шляху вступу до ЄС та залучення австрійських інвестицій до України.

Сергій Марченко подякував Уряду та народу Австрії за всебічну допомогу Україні, зокрема за підтримку започаткування інструменту Ukraine Facility на 2024-2027 роки загальним обсягом 50 млрд євро, а також запровадження пакету санкцій ЄС проти росії. 

“З перших днів повномасштабної війни Уряд Австрії надає всебічну допомогу Україні та акцентує увагу міжнародної спільноти на наших потребах. У цей вирішальний період коли Україна протистоїть агресору, передбачувана підтримка країн-партнерів є необхідною. В свою чергу, Україна впевнено рухається до свого європейського майбутнього, впроваджуючи необхідні для цього реформи та зміни. Розвиток подальших українсько-австрійських відносин, зокрема у фінансовій сфері є невід'ємною частиною на шляху України до ЄС”, - зазначив Сергій Марченко. 

Від лютого 2022 року Австрія спрямувала Україні 10 млн євро США грантової бюджетної підтримки на забезпечення першочергових соціальних та гуманітарних видатків держбюджету, зокрема на охорону здоров’я, підтримку ВПО тощо. Також зроблені внески у розмірі 32 млн дол. США до Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) Світового банку та близько 31 млн дол. США до спеціальної програми Світового банку з відновлення України та реагування на кризу (Special Program for Ukraine's Recovery and Crisis Response - SPUR). 

Також австрійський уряд активно підтримує ініціативи з відновлення та відбудови в Україні. У 2023 році Австрія спрямувала 10 млн євро до Фонду підтримки енергетики України Європейського Енергетичного співтовариства, а також надала близько 275 тонн енергетичного обладнання для відновлювальних робіт на об’єктах енергетичної сфери України. У червні 2023 року Австрійський банк розвитку (Oesterreichische Entwicklungsbank AG, OeEB) долучився до ініціативи ЄБРР зі створення «Української інвестиційної платформи» з метою збільшити масштаб, ефективність і якість зусиль з відновлення України.

В контексті обговорення іноземних інвестицій, Сергій Марченко зазначив, що з початку повномасштабної війни кількість австрійських бізнесів в Україні скоротилася. Уряд України має на меті запровадження необхідних механізмів підтримки для залучення та стимулювання іноземних інвестицій. 

“Відновлення потребує комплексного підходу, тому крім допомоги від міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів вкрай важливо створити умови для залучення приватних іноземних інвестицій”, - додав Міністр фінансів. 

Зі свого боку, Арад Бенкьо зазначив, що позиція Австрії щодо підтримки України незмінна, Австрія залишатиметься надійним партнером.