Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

«Портфель проектів ЄІБ у державному секторі України є найбільшим за обсягом серед міжнародних фінансових організацій», – Ольга Зикова під час перегляду портфеля ЄІБ

7 грудня Міністерство фінансів України та Європейський інвестиційний банк переглянули кредитний портфель спільних проектів. Захід відбувся під головуванням заступниці Міністра фінансів України Ольги Зикової та Голови Постійного представництва ЄІБ в Україні Жан-Еріка Де Загона.

Також у заході взяли участь представники державних установ та бенефіціарів Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства енергетики України, Міністерства освіти і науки України, НЕК «Укренерго», ПрАТ «Укргідроенерго» та інші.

Заступниця Міністра фінансів України подякувала представникам ЄІБ та зазначила, що спрямовані Банком ресурси допомагають у розвитку і відновленні України під час війни.

«Вдячні ЄІБ за фінансову підтримку для реалізації проектів, спрямованих на покращення життя громадян та економічний розвиток України. Банк відіграє важливу роль як фінансовий партнер у реалізації низки проектів у різних секторах економіки України. Співпраця охоплює широкий спектр ініціатив, включаючи інфраструктуру, енергетику, транспорт, освіту та інші напрями. Наразі портфель проектів ЄІБ у державному секторі є найбільшим за обсягом серед міжнародних фінансових організацій», – додала Ольга Зикова.

З 24 лютого 2022 року ЄІБ спрямував Україні 1,7 млрд євро допомоги на фінансування першочергових видатків держбюджету. Станом на грудень 2023 року проектний портфель ЄІБ у державному секторі складає 25 проектів загальним обсягом 5,2 млрд євро. Із них на стадії реалізації – 23 проекти загальним обсягом 4,81 млрд євро.

ЄІБ активно підтримує та реалізує ініціативи з відновлення постраждалої енергетичної  інфраструктури України, зокрема в рамках проекту «Реабілітація гідроелектростанцій» Банк надав фінансову підтримку у розмірі 133 млн євро для ПрАТ «Укргідроенерго» на відновлення  постраждалих об’єктів гідроенергетики України. Крім того, ЄІБ спільно  із Мінфіном, Міненерго та НЕК «Укренерго» працюють над забезпеченням  захисту критичної інфраструктури в рамках проектів «Підвищення надійності підстанцій», «Будівництво ПЛ  750 кВ Запорізька АЕС – Каховська» та «Будівництво ПЛ  750 кВ Рівненська АЕС – Київська». 

Також ЄІБ продовжує активну підтримку важливих соціальних проектів в Україні –«Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» та «Програма відновлення України», які спрямовано на відновлення постраждалої соціальної інфраструктури місцевих громад в Україні.   

Заступниця Міністра фінансів України наголосила, що, враховуючи потреби України на наступний рік та тривалість війни, важливою є оптимізація та забезпечення  ефективного та оперативного використання кредитних коштів існуючого портфелю проектів ЄІБ в Україні.

«Лише завдяки скоординованим зусиллям Банку, Міністерства фінансів, органів виконавчої влади та бенефіціарів ми зможемо досягти успішних результатів. Ми прагнемо залишатися надійним партнером для Банку. Вірю, що наша командна робота та системний підхід забезпечать реалізацію проектів та максимально ефективне використання коштів у рамках проектів Європейського інвестиційного банку в Україні», – зазначила Ольга Зикова.