Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Від початку повномасштабного вторгнення фінансова допомога ЄБРР Україні сягнула близько 3 млрд євро

13 березня Міністр фінансів України Сергій Марченко провів робочу зустріч з Першим віце-президентом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Юргеном Рігтерінком. 

Також у зустрічі взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук. Від Банку взяли участь Керуючий директор у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне і заступник директора Ради Директорів ЄБРР в Україні Артем Шевальов. 

Ключовими темами заходу стали співпраця України та Банку і пріоритети на 2024 рік, а також впровадження Урядом України реформ за чотирирічною програмою з Міжнародним валютним фондом у рамках Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF). 

Міністр фінансів України подякував керівництву ЄБРР за непохитну та рішучу підтримку України від початку повномасштабного російського вторгнення, а також за суттєве збільшення інвестицій з метою підтримки діючих та нових проєктів та розвитку економіки держави. 

"ЄБРР залишається найбільшим інституційним інвестором України. Завдяки тісній співпраці Банку з Урядом, зокрема в рамках спільно напрацьованих з Міністерством фінансів ініціатив, вдалось забезпечити стабільну роботу та відновлення ключових суб’єктів критичної інфраструктури. Відновлення України має вирішальне значення для економічного зростання, і сьогодні підтримка міжнародних партнерів є надзвичайно важливою для України, враховуючи, що держава спрямовує всі свої внутрішні ресурси на протистояння агресору", - додав Сергій Марченко. 

Від лютого 2022 року ЄБРР фінансує ініціативи з сприяння енергоефективності, підтримки ліквідності та стійкості роботи ключових суб’єктів господарювання державного сектору економіки, відбудови інфраструктури, забезпечення роботи приватного сектору. 

В державному секторі економіки на стадії реалізації знаходиться 12 спільних з ЄБРР проєктів загальним обсягом позик близько 2,6 млрд євро.

Зміцнення енергетичної безпеки України є одним із пріоритетних напрямів роботи ЄБРР. За останні 2 роки Банк зробив значний внесок у підтримку фінансування критично важливих операційних витрат НЕК "Укренерго" та стабільності роботи системи передачі електроенергії. У 2022-2023 роках на підтримку ліквідності та стійкості роботи НЕК "Укренерго" ЄБРР виділено близько 600 млн євро, а також надано грант від Уряду Нідерландів на суму 70 млн євро. 

В контексті обговорення фінансових потреб України у 2024 році, учасники зустрічі відзначили важливість співпраці України з МВФ в рамках  програми EFF загальним обсягом близько 15,6 млрд доларів США. 

Сергій Марченко наголосив, що Уряд України залишається відданим порядку денному умов та реформ, передбачених програмою, у тому числі у бюджетній, фінансовій та податковій сферах. 

"Реалізація визначених заходів та політик допоможе підтримати макрофінансову стабільність та сприятиме європейській інтеграції України. Ми продовжуємо співпрацю та реалізацію програми. Загалом у 2024 році за умови виконання усіх необхідних кроків, ми очікуємо залучити чотири транші від МВФ на суму близько 5,4 млрд доларів США", - зазначив Міністр фінансів. 

В результаті зустрічі сторони визначили пріоритетні сфери для залучення подальших інвестицій, ними залишається відновлення інфраструктури, забезпечення енергетичної безпеки та підтримка приватного сектору.