Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко на засіданні G20: Росія - причина глобальної кризи, і ми маємо її зупинити шляхом запровадження більш жорстких санкцій

15 липня Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив з онлайн-промовою на засіданні G20. Зокрема, він закликав лідерів країн G20 посилити санкційний тиск проти РФ, щоб зупинити війну та глобальну світову кризу.  

Засідання відбулось в Індонезії за участю міністрів фінансів та голів центробанків країн-членів G20, керівництва МВФ, Світового Банку, Європейської комісії, ЄЦБ, ООН та СОТ. Зустріч була присвячена Україні, обговоренню чинників і наслідків наростаючої глобальної економічної кризи. 

Подія розпочалась зі звернення Міністра фінансів Індонезії Шрі Муляні та представників країн G20 і Міжнародного Валютного Фонду. 

Міністр фінансів США Джанет Єллен в черговий раз відзначила роботу Сергія Марченка та українського Уряду у збереженні фінансової стабільності країни в умовах злочинного повномасштабного вторгнення рф. Також Джанет Єллен та інші представники країн-світових лідерів, виступили з жорстким засудженням дій рф в Україні, окресливши руйнівні наслідки для всього світу.

Міністр фінансів Великобританії Надхім Захаві зазначив, що Великобританія продовжить і надалі підтримувати Україну. За його словами, виключно дії росії спричинили глобальну продовольчу та енергетичну кризи. Представники Канади, Німеччини, Франції, Італії та інших країн-учасників висловили солідарність з такою позицією. 

Головне з виступу Сергія Марченка на засіданні G20:

Політика балансу сил має бути поставлена ​​під питання. Вона повністю трансформується. Раніше світовий порядок був встановлений з урахуванням певних історичних подій і їх наслідків. Але всі на цій зустрічі G20 повинні розуміти, що умови змінились. Війна, яку розпочала Росія, означає завершення існуючого світового порядку.

Росія застрягла в уявленні світового порядку 19 століття з агресивною зовнішньою експансією та колоніальною ментальністю. Цього факту більш ніж достатньо, щоб не розглядати Росію як глобального гравця у 21 столітті. 

Під час попередньої зустрічі G20 у квітні я говорив про те, що для правильного вибору потрібен правильний час. І якщо не буде правильного вибору, то світова фінансова система може перейти до стану виживання. На жаль, ми вже бачимо ці зміни.

Цивілізований світ починає потопати в численних кризах. Але причиною відсутності продовольчої безпеки, зростання цін на енергоносії, кризи вартості життя, гуманітарної кризи є не війна в Україні, як ми зазвичай чуємо та читаємо у ЗМІ. Фраза "війна в Україні" навіть не містить слова "Росія".

Саме Росія і тільки Росія винна у цих кризах, і вже зробила життя майже в кожній з ваших країн важчим, більш нестабільним і турбулентним.

Росія змушує ООН та МВФ ламати голову над тим, як врятувати африканські країни від голоду. Росія змушує ЄЦБ ламати голову над тим, як стримати інфляцію в Єврозоні. Росія змушує США ламати голову над енергетичною безпекою в усьому світі.

Чи не забагато честі для терористичної держави, якою є Росія, щоб так багато країн світу загрузли у створених РФ проблемах?

Ми маємо зупинити причину цих проблем. І практичне рішення – це запровадження більш жорстких санкцій.

Я закликаю вас об'єднати зусилля, щоб зупинити Росію, дії якої спрямовані не лише проти України, а й проти всіх нас.

Йдеться не про те, щоб зробити правильний вибір, приймаючи чиюсь сторону.

Йдеться про те, щоб жити у світі взаємної поваги на противагу світові, де не існує правил та не визнають кордонів.

Давайте не допустимо перекреслення прогресу, якого ми досягли у побудові світового порядку.