Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко на IMC2022: Фінансова політика та економічна стабільність останніх років допомогли впоратися з першими наслідками війни

Сьогодні, 12 вересня, Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив онлайн із промовою на International Monetary Conference 2022 на тему “Потреби України на відновлення”. У заході, який проходить у Мюнхені, Німеччина, взяли участь представники найбільших міжнародних фінансових організацій та міжнародних банків.

Основними темами виступу стали стан економіки України до повносасштабної війни та наслідки вторгнення рф, фінансові потреби країни для реалізації плану відновлення і джерела фінансування післявоєнної відбудови.

Головне з виступу Сергія Марченка: 

  • Стан економіки до 24 лютого 2022 року.

У 2021 році, незважаючи на кризу COVID та турбулентність на фінансових ринках у всьому світі, Україна демонструвала економічну стійкість. Було зменшено борг до ВВП до менше 50%, а дефіцит бюджету до рівня в менше ніж 3% до ВВП. Після двох років пандемічної кризи український Уряд демонстрував перевиконання бюджету. 

24 лютого 2022 року ситуація кардинально змінилася. Цей день став новим етапом багатовікової українсько-російської війни та початком європейського цивілізаційного зламу.

  • Управління державними фінансами в умовах воєнного стану.

Ми змогли подолати позначку у понад 6 місяців війни. Завдяки комплексу скоординованих політичних заходів, Уряд витримав перший шок, спричинений російським вторгненням 24 лютого. Була збережена повноцінна робота всіх державних інституцій, ліквідність фінансового сектора та його капіталізація, платіжні системи, адміністрування доходів, робота органів виконавчої влади. Фінансова політика перших місяців війни та економічна стабільність останніх років допомогли впоратись з першими наслідками неспровокованої російської агресії.

Внаслідок повномасштабного вторгнення доходи державного та місцевих бюджетів зменшуються, а видатки на оборону зростають. Уряд України робить усі необхідні кроки для збереження макрофінансової стабільності. У період воєнного стану Уряд фінансує лише критично необхідні видатки, зокрема армію, виплачує пенсії, зарплати вчителям і медичним працівникам, а також усі соціальні та гуманітарні потреби. 

З початку повномасштабного вторгнення рф Міністерство фінансів України розпочало активну роботу з залучення міжнародних коштів для подолання наслідків війни. Загальний обсяг пільгового фінансування, залученого з 24 лютого, становить майже 18 млрд доларів США. Серед ключових донорів: Сполучені Штати, Канада, Великобританія, Японія, Франція, Італія. Але щомісячний дефіцит у 5 млрд доларів США так і не був повністю профінансований.

  • Фінансування відновлення.

Водночас українські потреби у фінансуванні включають не лише пряму бюджетну підтримку, а й фінансування відновлення тисяч звільнених міст і сіл, відновлення зруйнованих доріг, мостів, шкіл, інженерних мереж тощо.

Уряд і Світовий банк підготували і представили минулого тижня першу кількісну оцінку збитків, завданих росією, «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення». Протягом наступних 18–36 місяців для задоволення найнагальніших потреб Україні потрібно близько 105 млрд доларів США на: підготовку до майбутньої зими, ремонт критичного транспорту, підтримку наступного посівного сезону, соціальні потреби, розмінування.

Ми намагаємося забезпечити всі пріоритетні видатки шляхом залучення переважно пільгового фінансування та грантів. Останні є надзвичайно важливими для нас, аби не збільшувати боргове навантаження. Український Уряд покладається на підтримку іноземних донорів.

  • Боргова політика.

У серпні інвестори підтримали пропозиції України щодо зміни умов випуску і розміщення державних фінансових інструментів. Тритижневі переговори з держателями облігацій зовнішніх державних позик та державних деривативів завершились успішним внесенням змін до умов випуску всіх облігацій зовнішніх державних позик та державних деривативів України, а також єврооблігацій, гарантованих державою. Міжнародні партнери України в G7 та Паризькому клубі (за винятком росії) відзначили взірцеве бслуговування боргу Україною і закликали власників облігацій і варрантів схвалити пропозиції України.

Відстрочення виплати боргу власникам облігацій зменшить тиск на державний бюджету України під час війни. З серпня 2022 року по серпень 2024 року близько 5,9 мільярдів доларів США буде заощаджено на інші важливі бюджетні цілі.

Україна створила всі умови для того, щоб після перемоги на полі бою країна в найкоротші терміни відновила доступ до міжнародних фінансових ринків, що буде критично важливим для фінансування проектів реконструкції після війни.