Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з Віце-Президенткою Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Віце-Президенткою Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані, під час Весняних зустрічей МВФ та Світового банку у Вашингтоні, США.

У зустрічі також взяли участь Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Українська сторона привітала Антонеллу Бассані з призначенням на посаду Віце-Президентки Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії, а також подякувала представникам Банку за довготривалу та плідну співпрацю, що триває понад 30 років.

“Вдячний команді Світового банку за значну підтримку протягом повномасштабної війни. У 2022 році Банк створив Цільовий фонд багатьох донорів для мобілізації необхідних фінансових ресурсів для України. Завдяки цьому інструменту, нам вдалося залучити до держбюджету вже 14 млрд доларів США та 1,2 млрд євро”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України також зазначив, що завдяки проекту Світового банку “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine), Уряд України має змогу своєчасно та у повному обсязі забезпечувати соціальні та гуманітарні видатки.

Сторони обговорили підготовку нових спільних системних проектів, які будуть впроваджуватись у процесі відбудови України та спрямовуватимуться на реконструкцію транспортної інфраструктури “RELINK”, електроенергетичного сектору “Re-Power”, а також підтримку системи охорони здоров’я “Heal Ukraine”. Міністр фінансів України зазначив, що Світовий банк є стратегічно важливим партнером України під час процесу реконструкції та її відновлення.

Також, наразі сторони обговорюють нові проекти для підтримки сільського господарства та виробників сільгосппродукції в Україні, та проект з відновлення пошкодженого чи зруйнованого внаслідок війни житла.

Водночас, Сергій Марченко подякував колегам за спільну роботу над звітом «Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2), який було підготовлено Урядом України, Світовим банком, Європейською Комісією та Організацією Об'єднаних Націй. А також зауважив, що  звіт є основою для подальшої реалізації плану з відновлення: “Оцінки звіту верифіковані та узгоджені партнерами, допоможуть консолідувати додаткові кошти на відбудову, оскільки дають міжнародним донорам чітке розуміння щодо потреб країни”.

Довідково

На сьогодні в Україні впроваджується спільний з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародною асоціацією розвитку (МАР) проект “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE in Ukraine)”.

Від початку дії проекту, Україна отримала грантів та позик на загальну суму 14 млрд дол. США та 1,2 млрд євро.