Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко провів низку зустрічей з керівництвом Світового банку у Марокко

Під час Щорічних зустрічей МВФ та Світового банку у Марракеші, Марокко, Міністр фінансів України Сергій Марченко у ролі Голови Ради керуючих МВФ та СБ у 2023 році зустрівся з керівництвом Світового банку, зокрема з Президентом Світового банку Аджаєм Бангою, Керуючою директоркою Світового банку з питань операційної діяльності Анною Б'єрде, Віце-Президенткою Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонеллою Бассані, Виконавчим директором Світового банку Куном Давідсом.

У зустрічах також взяли участь заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, а також представники НБУ на чолі з Головою Нацбанку Андрієм Пишним. 

Сергій Марченко подякував керівництву Світового банку за довготривалу продуктивну співпрацю:

“Підтримка Світового банку у поєднанні з ефективною політикою Уряду України та НБУ робить нас сильнішими і допомагає нам підтримувати макрофінансову стабільність. Перед фінансовою системою постав ключовий виклик: забезпечення значних видатків на захист і оборону, які повністю фінансуються за рахунок внутрішніх доходів держбюджету, та пріоритетних видатків на соціальний захист і гуманітарну допомогу, у чому значною мірою Україні допомагають міжнародні партнери. У рамках мобілізованих Світовим банком фінансових ресурсів з 24 лютого 2022 року до держбюджету України вже надійшли кредитні і грантові кошти на суму більше 26 млрд доларів США, зокрема через механізми Цільових фондів багатьох донорів”, — зазначив Міністр фінансів.

Нещодавно Міністерство фінансів України та Світовий банк переглянули проектний портфель проектів Світового банку. Вперше з 2021 року. За 2022-2023 роки обсяг портфелю діючих проектів Світового банку є найбільшим за всі роки співпраці. Він складається з 20 діючих проектів на загальну суму більше 5,5 млрд доларів США та 1 млрд євро кредитних коштів та близько 22 млрд доларів США грантових коштів, зокрема в рамках проектів PEACE in Ukraine, SDPL, Re-Power, RELINC, HЕАL.

Сторони обговорили джерела фінансування держбюджету-2024, продовження реалізації діючих спільних проектів та започаткування нових для відновлення України. 

Сергій Марченко зауважив, що Уряд України прогнозує продовження активних бойових дій у наступному році та, як результат, збереження видатків на оборону на рівні поточного року. Саме тому українська сторона розраховує на продовження фінансової допомоги від міжнародних донорів у наступному році на соціальні та гуманітарні видатки. Потреба у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік прогнозовано сягає 42,9 млрд доларів США.

Сторони також обговорили реалізацію спільних інвестиційних проектів з відновлення у напрямах реконструкції транспортної інфраструктури RELINK, електроенергетичного сектору Re-Power, підтримки системи охорони здоров’я Heal Ukraine, ремонту житла для розширення прав і можливостей людей HOPE. 

Міністр фінансів України зазначив, що Світовий банк є стратегічно важливим партнером України у процесі реконструкції та відновлення.

Також Міністр фінансів додав, що хоч відбудова є одним із головних пріоритетів Уряду, першочерговим завданням є фінансування всіх пріоритетних видатків держбюджету, а саме на соціальний захист та гуманітарну допомогу. 

Представники Світового банку запевнили у продовженні підтримки України задля зміцнення економічної стійкості.