Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко обговорив з представниками MIGA залучення інвестицій в Україну через механізм страхування від воєнних ризиків

Сьогодні, 10 жовтня, у рамках Щорічних зборів МВФ та Світового банку у Марокко Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Виконавчим віце-президентом Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій (MIGA) Групи Світового банку Хіроші Матаном та Віце-президентом з операційної діяльності MIGA Джунаїдом Ахмадом.

У зустрічі також взяли участь заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца. 

Сторони обговорили подальші перспективи розвитку співпраці в контексті залучення прямих іноземних інвестицій в Україну через механізм їх страхування від воєнних ризиків. 

Міністр фінансів України підкреслив, що допомога міжнародних партнерів відіграє ключову роль у підтримці стабільності економіки України. Тому важливо посилювати спільні зусилля для зміцнення економічної стійкості. 

«Страхування інвестицій від воєнних ризиків є важливим кроком у збільшенні довіри іноземних інвесторів до нашої держави. Вдячний агентству MIGA за створення трастового фонду страхування воєнних ризиків SURE, кошти якого допомагають реалізовувати проекти страхування в Україні. Від початку повномасштабної війни MIGA надала Україні гарантій загальним обсягом 196 млн доларів США», - зазначив Сергій Марченко. 

Донорами трастового фонду SURE є Японія та Велика Британія з внесками у розмірі 23 млн доларів США та 25 млн доларів США відповідно.

Міністр фінансів також відзначив роль агенства у підтримці українських банків. У 2023 році MIGA надала гарантії для Глобальної програми фінансування торгівлі Міжнародної фінансової корпорації на суму 20 млн доларів США та для Програми торговельного фінансування ЄБРР на суму 10 млн доларів США, що сприятимуть підтримці торговельних операцій за участю українських банків Укрексімбанк, Укргазбанк та Ощадбанк. 

Також у 2023 році MIGA надала додаткові гарантії для:

- ProCredit Holding у розмірі 47,5 млн євро для збільшення інвестицій в акціонерний капітал;

- завершення першої черги будівництва Львівського індустріального парку на суму 9,2 млн євро;

- компанії CANPACK S.A. на суму 13,96 млн доларів США на збільшення акціонерного капіталу компанії, що займається виробництвом легких металевих пакувань, обробкою металів тощо.

Під час зустрічі сторони обговорили реалізацію нових проектів страхування воєнних ризиків у найближчій перспективі. Сергій Марченко зазначив, що Україна зацікавлена в розширенні програм страхування на всі пріоритетні сфери економіки країни.

Довідково:

Міжнародне агентство з гарантування інвестицій (MIGA) є однією з п'яти інституцій Групи Світового банку, заснована в 1988 році. Україна стала членом MIGA з 1994 року.