Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко обговорив потреби у фінансуванні швидкого відновлення з представниками Німеччини та Франції

В середу, 19 квітня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з представниками Німеччини та Франції, зокрема, з державним секретарем Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку, представником Німеччини з питань відновлення України Йохеном Фласбартом та спеціальним уповноваженим Президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном, а також іншими представниками Міністерства економічного співробітництва та розвитку та Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини.

У зустрічі також взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен та Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Сторони обговорили економічну ситуацію в Україні, державний бюджет та потреби у фінансуванні швидкого відновлення.

Сергій Марченко подякував представникам Уряду Німеччини за значну підтримку, яка надається від початку повномасштабної війни. Україна отримала від Німеччини майже 1,6 млрд доларів США фінансової допомоги у 2022 році, що стали важливим внеском у фінансування дефіциту державного бюджету. Він також подякував за анонсовану підтримку від Німеччини на поточний рік в розмірі 111,48 млн євро для реалізації проектів в Україні.

Міністр фінансів України висловив вдячність Уряду Франції за надання 400 млн євро пільгових кредитних коштів бюджетної підтримки в 2022 році та надання гарантій на суму 50 млн євро через Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) для державного підприємства “Укрзалізниця”, а також гарантій на суму 50 млн євро державному підприємству “Нафтогаз” для закупівлі газу.

“Вдячний Урядам дружніх країн за непохитну підтримку України від початку повномасштабної війни. Наразі ми зосереджені на утриманні належного макрофінансового рівня та забезпеченні першочергових видатків державного бюджету. Одним із найважливіших питань на порядку денному - це створення безпечних і належних умов життя для українців, тож одним із ключових пріоритетів є залучення фінансування для швидкого відновлення України”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України наголосив на масштабах втрат та збитків, які були завдані Україні війною, і оцінені у спільному звіті, підготовленому Урядом України, Світовим банком, Європейською комісією та ООН “Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2). Сергій Марченко зазначив 5 ключових пріоритетів першочергового швидкого відновлення у 2023 році:

  • Відновлення енергетичної інфраструктури;

  • Гуманітарне розмінування;

  • Відновлення пошкодженого та зруйнованого житла;

  • Відновлення критичної та соціальної інфраструктури;

  • Підтримка малого та середнього бізнесу.

Під час зустрічі Сергій Марченко наголосив на необхідності забезпечення тісної та конструктивної координації між міжнародними донорами та міжнародними фінансовими організаціями в рамках Координаційної Платформи донорів України, забезпечуючи узгоджене, прозоре та підзвітне надання підтримки для відбудови. 

“Уряд України планує відновлення відповідно до найкращих європейських та світових практик, що також є частиною реформ на шляху до інтеграції в ЄС. Міжвідомча Координаційна Платформа донорів має відігравати вирішальну роль у відбудові України. Вона була започаткована для підтримки процесу відновлення та реконструкції, в тісній координації з міжнародними донорами та міжнародними фінансовими організаціями”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України додав, що на сьогоднішній день в рамках Платформи зазначено 14,1 млрд доларів США першочергових потреб у відновленні на 2023 рік, з яких понад 60% – це потреби на відновлення транспорту, енергетики та ЖКГ.