Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко та заступниця Міністра промисловості, торгівлі і туризму Іспанії обговорили залучення іспанського бізнесу у відновлення України

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з заступницею Міністра промисловості, торгівлі і туризму Іспанії Шіаною Маргаридою Мендес Бертолою.

У зустрічі також взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу.

Сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, а також потенційні сфери співпраці України з іспанським бізнесом для відновлення країни.

Сергій Марченко подякував за підтримку України та привітав з початком головування Іспанії в Раді ЄС:

“Королівство Іспанія є важливим партнером України і ми прагнемо надалі поглиблювати нашу співпрацю. Впевнений, що під час головування Іспанії в Раді ЄС, Україна отримуватиме потужну підтримку з боку європейських країн”.

Нагадаємо, що від 24 лютого 2022 року, Іспанія надала Україні 50 млн доларів США прямої бюджетної підтримки.

Під час зустрічі Міністр фінансів зазначив, що наразі макрофінансова ситуація стабільна завдяки ефективній фінансовій політиці та ритмічним надходженням міжнародної фінансової підтримки. 

Водночас Сергій Марченко наголосив на потребах держбюджету у 2024 році для фінансування дефіциту бюджету. У цьому контексті сторони обговорили нову ініціативу ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки. Програма передбачає спрямування 50 млрд євро на фінансування дефіциту бюджету та відновлення.

Щодо залучення іспанського бізнесу у відновлення України, сторони обговорили потенційні сфери співпраці. Зокрема, інфраструктуру, агропромисловий сектор, енергетику, у тому числі відновлювальну, IT та охорону здоров’я.

Заступник Міністра промисловості, торгівлі і туризму Іспанії анонсувала візит асоціації іспанських підприємців до України у вересні 2023 року. Метою буде детальне обговорення участі іспанського бізнесу у відновленні.

“Для нас важливо не просто відновити все так, як було до війни. Відбудова має відбуватися за принципом build back better. Впевнений, що участь іспанського бізнесу та досвід європейських країн допоможе нам на цьому шляху”, — додав Сергій Марченко.

Сторони домовились продовжити конструктивний діалог та консультації з питань залучення іспанського бізнесу у відновлення України.