Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Санкції не мають достатнього впливу на росію. Ми маємо зосередитись на протидії їх обходу: Сергій Марченко на зустрічі фінансового блоку G7

У рамках робочого візиту до США, Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив з промовою на зустрічі фінансового блоку G7. У заході взяли участь міністри фінансів та голови центробанків країн-членів G7, керівництво МВФ, Світового банку та Європейської комісії. 

Темами обговорення стали поточний стан економіки України, незабезпечені бюджетні потреби, пріоритетні напрями швидкого відновлення України у 2023 році та посилення санкційного тиску на росію.

Сергій Марченко подякував партнерам із G7 та ЄС, а також міжнародним фінансовим інституціям за всеохоплюючу підтримку України у збереженні макроекономічної стабільності. 

Міністри фінансів низки країн та лідери ЄС, МВФ та Світового банку відзначили високу адаптацію економіки до умов військового часу та важливість продовження збереження фінансової стабільності, а також зусилля влади України для досягнення цього. 

Під час свого виступу Міністр фінансів розповів про поточний стан бюджетної системи України, потреби на відновлення та необхідність активізації співпраці з міжнародними фінансовими організаціями й іншими донорами.

“Цього року ми маємо передбачуваність та регулярність у фінансуванні держбюджету, в тому числі завдяки ефективній податковій політиці та збільшенню власних надходжень до держбюджету. Наявність програми розширеного фінансування МВФ забезпечила нам більшу впевненість щодо надходження зовнішнього фінансування до кінця року, та дозволила сфокусуватись на відновленні та відбудові України”, — зазначив Сергій Марченко.

Також Сергій Марченко зазначив, що санкції проти рф не працюють достатньо ефективно, у зв’язку з чим закликав партнерів зосередитись на контролі за дотриманням санкцій, а також застосувати їх проти тих країн, які допомагають росії їх обходити: “США та ЄС повинні надіслати потужний сигнал країнам, компаніям та особам, які реекспортували заборонені товари та предмети до росії”.

У контексті відновлення, Міністр фінансів зауважив, що росія завдає значних збитків народу України і має за це заплатити. 

“Нам потрібно пришвидшити процедури по використанню заморожених активів рф для потреб України. Адже ООН вже офіційно визнала, що росія повинна "нести юридичну відповідальність за всі свої протиправні дії, включаючи відшкодування шкоди”.