Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Потреба на швидке відновлення – 15 млрд доларів США: Уряд України та міжнародні партнери презентували оновлений звіт збитків України

Сьогодні, 15 лютого, Уряд України, Група Світового банку, Європейська Комісія та Організація Об'єднаних Націй презентували звіт «Третя швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (Third Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA3).

Від Української сторони у презентації взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Міністр фінансів України Сергій Марченко, Віце-прем’єр-міністр з відновлення, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«Звіт є аналітичною основою для підтримки швидкого відновлення та довгострокової реконструкції України внаслідок широкомасштабного вторгнення росії. Оцінки, верифіковані партнерами, допоможуть консолідувати додаткові кошти на відбудову, у тому числі від міжнародних партнерів в межах Координаційної платформи донорів України», — прокоментував Сергій Марченко.

У звіті «Третя швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» представлені висновки щодо втрат України від війни росії у період з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року. Звіт надає оцінку коротко-, середньо й довгостроковим потребам країни у реконструкції та відновленні.

Станом на 31 грудня 2023 року потреби у відбудові та відновленні протягом 10 років становитимуть майже 486 млрд доларів США. Прямі збитки сягнули майже 152 млрд доларів США. 

Ці потреби включають критичні заходи для швидкого відновлення, а також середньострокове відновлення за принципом «build back better»

Потреба на швидке відновлення – 15 млрд доларів США, з яких 5,5 млрд доларів США вже забезпечено за рахунок державного бюджету та підтримки донорів. Таким чином, Україні необхідно ще 9,5 млрд доларів США для фінансування пріоритетного відновлення.

Принцип build back better узгоджується з Планом, що розробляється, в межах програми ЄС Ukraine Facility, яка забезпечить підтримку реформ в Україні на шляху до вступу в ЄС.  Результати RDNA3 сприятимуть реалізації цих інструментів.

Нагадаємо, що у березні 2023 року було презентовано другий спільний звіт Уряду України, Світового банку, Європейської Комісії та Організації Об'єднаних Націй «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України». У ньому було представлено аналіз збитків України у період з 24 лютого до 24 лютого 2023 року.