Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Польща збільшує суму пільгового кредиту до 160 млн євро на реалізацію інвестиційних проектів в Україні

Сьогодні, 18 листопада 2022 року, Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження* щодо внесення змін до Договору між урядами України та Польщі, зокрема, про збільшення суми надання Україні пільгового кредиту для реалізації інвестиційних проектів, розроблене Мінфіном.

Розпорядження Уряду врегульовує такі питання:

  • збільшення суми кредиту на 60 млн євро – до 160 млн євро;
  • продовження кінцевої дати укладення контрактів з 31 грудня 2022 року до 31 грудня 2024 року;
  • скасування положення щодо вимоги отримання не менше 60% витрат польського походження для закупівлі технічних засобів митного контролю;
  • надання можливості внесення змін до контрактів, укладених у 2017 – 2018 роках, щодо збільшення їх ціни без обмеження розміру збільшення.

Кошти кредиту в розмірі 160 млн євро для реалізації інвестиційних проектів буде розподілено таким чином:

  • Укравтодору – 94,1 млн євро (розбудова дорожньої інфраструктури на підходах до 5 пунктів пропуску на українсько-польському державному кордоні);
  • Держмитслужбі – 58,9 млн євро (облаштування пунктів пропуску «Шегині», «Краківець», «Рава-Руська», закупівля мобільних скануючих систем на пунктах пропуску «Ягодин», «Шегині», «Краківець», «Рава-Руська»);
  • Адміністрації Держприкордонслужби – 7 млн євро (закупівля безпілотних авіаційних систем та засобів моніторингу державного кордону).

Прийнятим розпорядженням також схвалено проект Протоколу між Урядом України та Урядом Республіки Польща про внесення змін до Договору та надано повноваження Міністру фінансів України Сергію Марченку на підписання цього Протоколу.

_________________

*розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підписання Протоколу між Урядом України та Урядом Республіки Польща про внесення змін до Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги, учиненого в м. Варшава 9 вересня 2015 року, зі змінами, внесеними Протоколом, учиненим у м. Варшава 3 грудня 2018 року, та Протоколом, учиненим у м. Варшава 15 вересня 2021 року»