Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Перший заступник Міністра фінансів обговорив із членами АМУ питання відновлення і розвитку регіонів та забезпечення територіальних громад освітньою субвенцією

У п’ятницю, 3 березня, Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України, де було обговорено актуальні питання розвитку та першочергове відновлення регіонів, взаємодію і забезпечення територіальних громад освітньою субвенцією.

 «В умовах війни ресурси держави обмежено. Тому під час планування бюджету-2023 ми розуміли проблеми як ефективності використання певних коштів, так і дофінансування територіальних громад. У 2023 році ми змінили механізм горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів. Зокрема, горизонтальне вирівнювання здійснено за очікуваним надходженням податку на доходи фізичних осіб у 2022 році», – повідомив Денис Улютін.

Адже, за його словами, військовий податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) є суттєвим джерелом доходів місцевих бюджетів і одночасно значним навантаженням на державний бюджет. У 2022 році із державного бюджету Мінфін перерахував до місцевих бюджетів 84 млрд грн, а за січень – лютий цього року 17 млрд грн виключно військового ПДФО.

Крім того, Денис Улютін повідомив, що, розуміючи проблеми окупованих, деокупованих територій, які втратили доходи у результаті війни проти України, Мінфін передбачив на поточний рік 24 млрд грн додаткової дотації для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на таких територіях.

 «Відповідний ресурс буде спрямовано на вирівнювання диспропорцій дохідної частини місцевих бюджетів. Розподіл цієї дотації Уряд здійснює в два етапи: на першому етапі розподіл здійснювався з урахуванням кількості ВПО, які перемістилися після 24 лютого 2022 року. На це із державного бюджету буде перераховано близько 2,2 млрд грн. Загальний розрахунковий обсяг додаткової дотації на цьому етапі у розмірі 10,2 млрд грн буде спрямовано 870 громадам. На другому етапі розподіл буде здійснюватися поквартально виходячи з фактичних надходжень до місцевих бюджетів ПДФО», – наголосив під час виступу Денис Улютін.

Щодо освітньої субвенції Перший заступник Міністра фінансів зауважив, що у минулому році територіальні громади пришвидшено використовували залишки освітньої субвенції, зокрема, на виплату заробітної плати педпрацівникам. Видатки на 2023 рік у сумі 90,7 млрд грн, які складаються з освітньої субвенції та акумульованих залишків на рахунку МОН, наближені до фактичних видатків минулого року. 

Наприкінці свого виступу Денис Улютін звернувся до членів Правління Асоціації міст України з проханням посилити спроможність територіальних громад, а саме підготовку пропозицій до програми відновлення нашої країни:

«Адже у Мінфіні здійснюється цілодобова робота з метою залучення додаткових ресурсів до післявоєнного відновлення України та удосконалення нормативно-правового регулювання функціонування фінансової системи в умовах воєнного часу».