Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова обговорила подальші плани співробітництва України з KfW із новим директором Лоренцом Гесснером

Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова провела онлайн зустріч із новим директором місцевого бюро Кредитної установи для відбудови (KfW) в Україні та Молдові Лоренцом Гесснером.

Участь у заході також взяли регіональні менеджери по Україні головного офісу KfW Клаудія Мєзек та Сальватор Кандалучия.

Сторони обговорили статус підготовки та реалізації проектів, які підтримуються KfW, а також питання укладення нової міжурядової рамкової угоди для всіх інструментів співпраці.

«Ми вдячні Уряду ФРН та KfW за підтримку та значний внесок у розвиток енергетичного сектору, підтримку підприємництва та інфраструктури. Розроблення та укладення міжурядової рамкової угоди, яка врегульовуватиме основні питання співпраці з KfW, дозволить спростити процедуру залучення кредитних та грантових коштів. Ми готові приєднатися до процесу підготовки такої угоди та долучити до роботи всі заінтересовані органи», - наголосила під час зустрічі Ольга Зикова.

У рамках співпраці Уряду України із KfW наразі триває реалізація п’яти інвестиційних проектів загальним обсягом позик 247 млн євро, з яких станом на 1 червня 2023 року використано 96,85 млн євро (39,21 %).

Це проекти, які реалізуються:

  • НЕК «Укренерго» («Реконструкція підстанцій у східній частині України»; «Підвищення ефективності передачі електроенергії» (стадії 1 та 2);

  • Фондом розвитку підприємництва («Рефінансування енергоефективних інвестицій МСП України через фінансовий сектор»);

  • КП «Чернівціводоканал» («Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія 1»).

Наприкінці зустрічі Ольга Зикова запропонувала провести наступну зустріч з делегацією Мінфіну, яка відбудеться найближчими днями у Лондоні. 

Довідково:
Кредитна установа для відбудови (KfW) – державний банк Уряду Федеративної Республіки Німеччини, що є лідером серед банків Німеччини у сприянні економічному розвитку Німеччини, Європи та світу.

Сфера діяльності KfW: підтримка малого та середнього бізнесу; фінансування інфраструктурних проектів (водопостачання, енергопостачання) та проектів в соціальній сфері (освіта, охорона здоров’я, підтримка ВПО); охорона навколишнього середовища; експортне та проектне фінансування; рефінансування.