Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністерство фінансів України та Банк розвитку Ради Європи обговорили співпрацю з відновлення та реконструкції

Сьогодні, 29 серпня, Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова зустрілась із Керівницею відділу грантових операцій та нових інструментів Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) Жасміною Глішович та Старшою регіональною менеджеркою БРРЄ в Україні Діаною Бертьє.

Сторони обговорили поточний стан співпраці між Україною та БРРЄ, а також потенційні сфери для спільних проектів, особливо в соціальних секторах - таких як охорона здоров'я, житлово-комунальне господарство та освіта.

«Переконана, що співпраця з Банком розвитку Ради Європи сприятиме швидкому відновленню, реконструкції та довгостроковому соціальному розвитку України. Окрім застосування успішного досвіду Банку у модернізації житлових програм та механізмів фінансування в Україні, ми вдячні БРРЄ за наміри співфінансувати проекти, зокрема у сфері охорони здоров’я – проект Світового банку HEAL”, — зазначила Ольга Зикова.

"У перший день нашого перебування в Києві ми раді провести продуктивний обмін думками із Заступницею Міністра фінансів України Ольгою Зиковою щодо того, як Банк розвитку може долучитися до відновлення та реконструкції України, яка нещодавно стала повноправним членом БРРЄ", - зазначила Жасміна Глішович.

Щодо поглиблення співпраці України з Банком, Заступниця Міністра фінансів зауважила, що внаслідок збройної агресії рф проти України, більшість соціальних сфер економіки країни потребують підтримки. Саме тому Міністерство фінансів України вітатиме ініціативи БРРЄ щодо подальшого розвитку співпраці.

Також сторони обговорили наміри щодо ініціювання найближчим часом нових спільних з БРРЄ проектів у сфері житлово-комунального господарства.

Нагадаємо, що у червні 2023 року Україна завершила процес вступу та стала 43-ю країною-членом Банку розвитку Ради Європи. Співпраця Банку з Україною є однією з цілей Стратегічного плану діяльності БРРЄ на 2023-2027 роки. Ключові напрями співробітництва фокусуватимуться на забезпеченні першочергових потреб України у сфері охорони здоров’я та проведенні державної житлової політики, у тому числі забезпеченні житлом громадян України.

Набуття Україною членства в БРРЄ відбулося менш ніж через рік після того, як країна офіційно подала заявку на членство в червні 2022 року.

Довідково

Банк розвитку Ради Європи - це багатосторонній банк розвитку, унікальна місія якого полягає у сприянні соціальній згуртованості в 43 країнах-членах по всій Європі. БРРЄ фінансує інвестиції в соціальні сектори, включаючи освіту, охорону здоров'я та доступне житло, приділяючи особливу увагу потребам вразливих верств населення. Серед позичальників - уряди, місцеві та регіональні органи влади, державні та приватні банки, неприбуткові організації та інші. 

Як багатосторонній банк з відмінним кредитним рейтингом, БРРЄ фінансує себе на міжнародних ринках капіталу. Він затверджує проекти відповідно до соціальних, екологічних та управлінських критеріїв, а також надає технічну допомогу.