Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів України з Міністром економіки, фінансів та відновлення Франції обговорили двосторонні економічні відносини між країнами

Сьогодні Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Міністром економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно Ле Мером для обговорення двосторонніх економічних відносин між країнами, українську співпрацю з міжнародними кредиторами та боротьбу з COVID-19.

У зустрічі також взяли участь заступник Міністра фінансів України Олександр Кава, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

“Ми дякуємо вам за співпрацю та увагу до питань України. Для нас дуже важливо розвивати взаємовигідну партнерську співпрацю між країнами. Останнім часом ми багато працювали для реалізації спільних українсько-французьких проектів та локалізації французького виробництва в Україні. Сьогоднішнє підписання чотирьох міжурядових угод на суму у понад 1.3 млрд євро є важливим кроком у напрямі до розвитку стратегічних відносин між нашими країнами”, - зазначив Міністр фінансів України.

Зазначимо, що 13 травня 2021 року Уряд України та Уряд Французької Республіки підписали 4 угоди:

  1. Щодо покращення постачання питної води в Луганській області. Сума позики становить до 70 млн євро.
  2. Щодо покращення водопостачання у місті Києві. Сума позики становить до 70 млн євро.
  3. Щодо посилення захисту населення, територій та навколишнього природного середовища України від надзвичайних ситуацій, зокрема, постачання 370 автодрабин для Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Сума позики становить до 300 млн євро.
  4. Щодо постачання 130 електровозів компанією Alstom на суму до 900 млн євро.

Міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно Ле Мер поділився ідеями та планами щодо майбутніх проектів, зокрема, у сфері сільського господарства, фінтеху, біотеху та видобутку літію.

Також Міністри обговорили економічні прогнози обох країн. Сергій Марченко зауважив, що, незважаючи на пандемію, Україна має оптимістичний прогноз щодо зростання реального ВВП - на рівні 4,6% у 2021 році. Окрім того, було зазначено, що Україні вдалось зберегти макрофінансову стабільність в умовах пандемії. 

Обидві сторони поділилися досвідом боротьби з COVID-19. Міністр фінансів України проінформував представників французької делегації, що на сьогоднішній день країна активно працює над прискоренням вакцинації населення. Попри декілька вже укладених великих угод на закупівлю вакцин, планується ще й надалі збільшувати кількість поставок.

Бруно Ле Мер зазначив, що підтримує Україну в проведенні важливих реформ, та наголосив на важливості втілення реформи правосуддя, що є також важливою умовою отримання Україною наступного траншу від МВФ. 

На завершення, Міністр економіки, фінансів та відновлення Франції сказав: “Дякую за двосторонню ефективну співпрацю. Вже багато років ми працюємо разом у різних напрямах і маємо усі можливості й надалі посилювати співпрацю між Україною та Францією. Між нашими країнами вже підписано декілька стратегічних угод у 2019, 2020 та 2021 роках, що реалізуються на високому державному рівні, ще декілька угод знаходяться наразі на етапі обговорення. Я переконаний, що в найближчому майбутньому ми зможемо збільшити кількість спільних проектів та посилити двосторонню співпрацю.”