Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів Сергій Марченко здійснив робочий візит до Швейцарської Конфедерації 

Міністр фінансів Сергій Марченко здійснив робочий візит до Швейцарії у рамках реалізації плану заходів, погодженого на нещодавній зустрічі в Києві Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Соммаруга.

В Цюріху Міністр провів зустрічі з головою правління найбільшого банку Швейцарії UBS Group Сержіо Ермотті, під час якої сторони обговорили перспективи повернення на український ринок банків зі швейцарським капіталом, зокрема участь UBS group в приватизації банків державного сектору України. Голова правління UBS group Сержіо Ермотті підкреслив, що група з інтересом дивиться на Україну.  Зокрема, UBS стежили за успіхом України під час транзакції з випуску нових 12-річних євробондів та викупу старих. Адже  UBS вже інвестував в українські суверенні єврооблігації.

«Це була дійсно дуже успішна транзакція, яка  викликала величезний інтерес зі сторони міжнародних інвесторів. Це - ознака позитивних структурних зрушень в Україні і прогресу у впровадженні реформ», - зазначив Сержіо Ермотті.

Сторони також обговорили підтримку групою UBS інфраструктурних проектів в рамках ініційованого Президентом Володимиром Зеленським проекту «Велике будівництво».

 «Наш пріоритет – розвиток інфраструктури та доріг в Україні. UBS має прекрасний досвід у фінансуванні подібних проектів», – відзначив Міністр фінансів Сергій Марченко.

На зустрічі Міністра фінансів Сергія Марченка з Федеральним радником, керівником Федерального департаменту фінансів Швейцарії Улі Маурером в Берні сторони домовились поглибити співпрацю в рамках реалізації інфраструктурних проектів в Україні та провести найближчим часом спільний круглий стіл, присвячений цьому питанню.

Міністри обговорили ключові напрями боргової політики обох країн, зокрема, Федеральний радник Швейцарії окреслив принцип роботи механізму «боргових гальм», що у 2003 році було введено для уникнення критичних структурних дисбалансів в федеральних фінансах і наразі має силу закону. Міністри домовились і надалі обмінюватись досвідом реалізації стратегій боргової політики.

За результатами переговорів, сторони домовились підготувати відповідний Меморандум Взаєморозуміння, дорожню карту реалізації положень якого буде напрацьовано найближчим часом під час Україно-Швейцарського круглого столу між центробанками, мінфінами та ключовими стейкхолдерами.

Також в рамках візиту до Швейцарії Міністр обговорив з кронприцом Ліхтенштейну Алоїзом можливість укладання двосторонньої угоди між Україною та Князівством Ліхтенштейн щодо уникнення подвійного оподаткування.

«Активний політичний діалог між нашими державами триває з 2018 року. Ми раді, що сьогодні маємо можливість продовжити його у сфері фінансів», - зауважив Міністр і подякував кронпринцу за запрошення команди Мінфіну провести відповідні робочі зустрічі та консультації в Ліхтенштейні у листопаді цього року.

В Берні Міністр фінансів спільно з Послом України в Швейцарії Артемом Рибченко зустрілися з переможцем Кубку світу з фристайлу Енвером Аблаєвим та олімпійським чемпіоном Олександром Абраменком, які у складі української команди проходять літнє тренування на спортивній базі в кантоні Ааргау, а також керівним складом Україно-Швейцарської бізнес-асоціації, де обговорили інвестиційну привабливість України, обмін досвідом з швейцарською стороною щодо інструментів підтримки малого та середнього бізнесу та перспективи будівництва нових спортивних об’єктів міжнародного значення, зокрема, бази підготовки для спортсменів з фристайлу.

Також в рамках візиту до Швейцарської конфедерації, Міністр провів зустріч з Крістофером Муравйов-Апостолом, партнером банку Pictet Group, що входить в топ-3 найбільших швейцарських банків. Обговорили реформу банківського сектору та стратегію боргової політики України. Міністр наголосив на тому, що Україна зацікавлена в поверненні швейцарського капіталу в Україну. Сторони обговорили можливість організації в Києві українсько-швейцарського інвестиційного форуму.

На завершення візиту Міністр провів зустріч з представниками інвестиційного фонду Vontobel, одним з найбільших інвесторів Швейцарії в українські державні єврооблігації та ОВДП. Обговорили вплив пандемії COVID-19 на економіку України, заходи Уряду, направлені на подолання наслідків кризи, та прогрес у виконанні програми МВФ.