Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: З початку 2022 року на окремі соціальні та пенсійні виплати спрямовано понад 370 млрд грн

За січень ‒ травень 2022 року для забезпечення соціальних виплат (державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, на дітей з інвалідністю та особам з інвалідністю з дитинства, пільг і субсидій, пенсійного забезпечення та інших) спрямовано 370 млрд грн, із них 137,1 млрд грн ‒ з державного бюджету.

Зокрема, у травні спрямовано з державного бюджету 22,2 млрд грн на такі виплати:

соціальні допомоги, компенсації, грошове забезпечення та оплату послуг окремим категоріям населення ‒ 5,1 млрд грн;

пільг і житлових субсидій громадянам – 2,9 млрд грн;

пенсії ‒ 14,2 млрд гривень.

Також у травні було додатково спрямовано з інших джерел 34,6 млрд грн на виплати пенсій.

Фінансування пенсійних виплат здійснюється через поштові відділення та банківські установи по всіх областях відповідно до затвердженого плану-графіка поденного фінансування виплати пенсій.

Також на початку червня профінансовано 5,4 млрд грн для подальшого здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення зазначених соціальних виплат і житлових субсидій. Наразі триває перерахування коштів на банківські рахунки одержувачів або перераховано АТ «Укрпошта» для виплати готівки людям.

«Гарантування належної соціальної підтримки наших громадян є одним із пріоритетів. Найбільше зусиль, звісно, спрямовано на те, щоб забезпечити виплати людям, які стали заручниками ситуації, спричиненої РФ. Для цього Уряд прийняв постанову від 17.05.2022 № 602 і передбачив можливість здійснювати виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де неможливо забезпечити фінансування, через АТ «Ощадбанк», через АТ КБ «ПриватБанк», ‒ про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Окрім того, він додав, що таким особам може бути надано грошові виплати міжнародними організаціями згідно з домовленостями щодо реалізації програм між центральним органом виконавчої влади, уповноваженим на формування та реалізацію державної політики у відповідній сфері, і відповідною міжнародною організацією.

Для отримання цих грошових виплат зазначені особи можуть подати заявку на отримання допомоги шляхом заповнення форми на інформаційній платформі «єДопомога» (https://edopomoga.gov.ua/) та у разі технічної реалізації засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

«Як бачимо, Уряд здійснює всіх заходів, щоб забезпечити вчасну й у повному обсязі виплату пенсій, доплат, надбавок і допомог. Сподіваємось, що Україна найближчим часом здолає окупанта і нам вдасться стабілізувати економіку для покращення соціального захисту наших громадян», ‒ зауважив Роман Єрмоличев.