Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У 2020 році здійснено верифікацію держвиплат на загальну суму 455 млрд гривень

У 2020 році Міністерством фінансів України створена дієва система верифікації та моніторингу державних виплат. Проведена значна робота щодо перевірки достовірності інформації про отримувачів пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат, що впливає на їх право отримувати такі виплати. Так, торік було здійснено верифікацію щодо правомірності отримання реципієнтами державних виплат на загальну суму близько 455 млрд гривень, надано близько 2,5 млн рекомендацій для проведення додаткової перевірки на загальну суму 1,6 млрд гривень.

Найбільше виявлено невідповідностей під час верифікації субсидій. Вони становили 70 % від загальної кількості рекомендацій щодо проведення  додаткової перевірки правомірності виплат.

Найбільш поширеними рекомендаціями щодо правомірності виплат субсидій (на прикладі грудня 2020 року), були:

здійснення державної виплати вже після смерті реципієнта – 21 тис реципієнтів;

здійснення купівлі земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплати послуг на суму, яка перевищує 50 тис. гривень – 17,5 тис реципієнтів;

наявність у володінні сім’ї транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше 5 років –9,8 тис реципієнтів;

отримання субсидій одночасно за двома різними адресами – близько 10 тис реципієнтів.

В 2020 році підтверджено 78 % опрацьованих органами, що здійснюють державні виплати, рекомендацій Мінфіну.  Здійснювана Мінфіном верифікація дозволила органам, що здійснюють державні виплати, припинити неправомірні виплати, а також сприяла упередженню безпідставного нарахування таких виплат у майбутніх періодах.

Слід наголосити, що основна мета верифікації полягає в забезпеченні ефективного використання бюджетних коштів, недопущенні здійснення неправомірних виплат, установленні справедливої системи соціального забезпечення та підвищенні адресності державних виплат. Стягнення безпідставно виплачених коштів є складним і затратним процесом, що передбачає вирішення спорів у судовому порядку. А тому запровадження у поточному році Мінфіном ще одного виду верифікації, а саме превентивної, яка здійснюється на етапі звернення громадянина за допомогою до призначення йому виплати, є більш дієвим механізмом.

Крім того, важливий аспект верифікації – це виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах та інформування володільців державних реєстрів і баз даних про виявлені факти таких розбіжностей для вжиття заходів відповідно до законодавства, що в кінцевому результаті сприятиме  покращанню якості національних електронних інформаційних ресурсів і тотожності відомостей, що містяться в них.