Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: На рахунках закладів охорони здоров'я знаходиться майже 25 млрд грн залишків

На рахунках надавачів медичних послуг спостерігається збільшення обсягу залишків коштів. За результатами 3 кварталів 2022 року, станом на 01.10.2022 заклади охорони здоров’я мали 24,8 млрд грн на рахунках. Це на понад 9 млрд грн (або у 1,6 раза) більше ніж на початок цього року.

Зокрема, залишки коштів знаходяться на рахунках надавачів:

  • первинної медичної допомоги – 3 млрд грн  (збільшення у 1,8 раза від початку року);
  • екстреної медичної допомоги - 3 млрд грн (збільшення на 10 %);
  • спеціалізованої медичної допомоги - 18,8 млрд грн (збільшення у 1,7 раза).

Значними залишаються залишки у закладів, що надають екстрену медичну допомогу. Здебільшого ці залишки перейшли з попередніх років. Найбільший приріст невикористаних коштів у закладах, розташованих у регіонах, де тривають або тривали бойові дії.

Серед закладів, що надають спеціалізовану медичну допомогу, найбільші залишки мають заклади онкологічного профілю. За 9 місяців 2022 року такі заклади майже подвоїли обсяг невикористаних коштів, які становлять 2,2 млрд грн для 27 спеціалізованих закладів.

8 онкологічних закладів мають залишки в розмірі від 100 млн грн до понад 200 млн гривень. В окремих випадках це також може бути пов’язано з близькістю до зони бойових дій, але збільшення залишків коштів спостерігається для більшості закладів такого профілю.

«Уряд за підтримки міжнародних партнерів здійснює всі можливі заходи для своєчасного здійснення оплат за програмою медичних гарантій. Однак ми бачимо, що деякі заклади накопичують кошти на рахунках. Залишки грошей можуть становити десятки мільйонів гривень, або понад сто мільйонів. Це може свідчити про можливу неефективність використання бюджетних коштів у закладах охорони здоров’я. Мінфін укотре наголошує на необхідності раціонального та максимально ефективного використання всіх ресурсів, що особливо актуально в умовах війни», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.