Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Юрій Драганчук: Дієві кредитно-фінансові механізми підтримки бізнесу та доступна іпотека – серед головних пріоритетів діяльності Мінфіну

«Держпрограми «доступні кредити» – оцінка фінансового ринку» – виступив онлайн з такою доповіддю заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук на VII Legal Banking Forum.

У своєму виступі він висвітлив діяльність Мінфіну, спрямовану на спрощення доступу малого та середнього бізнесу до банківського кредитування,  а також щодо доступної іпотеки.

«Одним з пріоритетних напрямів роботи Міністерства фінансів України є розробка та впровадження дієвих кредитно-фінансових механізмів підтримки бізнесу та полегшення доступу громадян до іпотечного кредитування.

Щодо кредитування мікро-, малого та середнього бізнесу – це, передусім, програма «Доступні кредити 5-7-9%», яка успішно впроваджується Урядом з лютого 2020 року.

Окрім того, за ініціативою Президента України у січні поточного року Мінфіном розроблено і схвалено Урядом  програму «Доступна іпотека» під 7%, яка має запрацювати вже цієї весни», – зазначив Юрій Драганчук.

Важливо, що контроль за реалізацією та адміністрування обох держпрограм покладено на Фонд розвитку підприємництва із закладеним фінансуванням у 2021 році на суму 2 млрд грн.

Нагадаємо, що програма «Доступні кредити 5-7-9%» характеризуються державною фінансовою підтримкою суб’єктів підприємництва у формі компенсації відсотків за отриманими кредитами та надання гарантій Фонду.

«Програма «Доступні кредити 5-7-9%» – це посилення конкурентоспроможності українського мікро-, малого та середнього бізнесу шляхом спрощення доступу до фінансових кредитних ресурсів, що, у свою чергу, стимулює активність банківської системи у розрізі коротко- та середньострокового кредитування такого бізнесу», – підкреслив заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції.

Також він розповів про додаткові кроки Мінфіну спільно з Фондом у рамках програми для підтримки бізнесу  під час дії карантинних обмежень та подолання їх наслідків.

«Для підтримки бізнесу під час карантину в рамках програми «5-7-9%» додатково було знижено відсоткову ставку для позичальників, а також поширено дію програми на той бізнес, що вже має кредити. Це дозволило зменшити боргове навантаження на підприємців та розширили їх доступ до джерел поповнення обігових коштів

Окрім того,  запроваджені нові антикризові продукти, серед яких: рефінансування отриманих кредитів та видача нових – на поповнення оборотних коштів на достатньо привабливих умовах», – розповів під час виступу Юрій Драганчук.

Він зазначив, що на початку поточного року було розширено коло учасників програми «Доступні кредити 5-7-9%»: відтепер за кредитом може звернутися і середній бізнес з розміром річного доходу у еквіваленті до 20 млн євро. Також додано новий інструмент у формі державних портфельних гарантій, що повинні служити додатковим забезпеченням активності банків у кредитуванні МСП.

«Станом на початок лютого поточного року у рамках реалізації програми «Доступні кредити 5-7-9%»  Фондом розвитку підприємництва укладено угоди про співробітництво з 25 банками.

Кількість заявок на участь у програмі склала 64642 шт. на загальну суму 80,9 млрд грн, що на 1938 шт. (у сумі – 3,2 млрд) більше в порівнянні з попереднім періодом.

Тільки за останній тиждень підписано 200 кредитних договорів на суму 523,1 млн грн.

Загалом за весь період дії програми підписано 8630 кредитних договорів на загальну суму 20,2 млрд грн», – повідомив Юрій Драганчук.

Окрему увагу під час доповіді було приділено питанню здешевлення вартості іпотечних кредитів для громадян, що стало можливим завдяки нещодавно затвердженій постановою Уряду України програмі іпотечного кредитування, розробленої Мінфіном. Перш за все йшлося про передумови започаткованої у січні цього року програми «Доступна іпотека» під 7 %, про її основні маркери, перспективи участі банків тощо.

Мова йде про первинний та вторинний ринок житла, зокрема, індивідуальні будинки – об’єкти введені в експлуатацію після 2017 року.

«Ми переконані, програма «Доступна іпотека» під 7 % стане потужним імпульсом для пожвавлення ринку житлової іпотеки, який не користувався великою популярністю серед банків в останні роки.

Сподіваємось, що більшість банків, відчувши державну підтримку у процесі реалізації програми, відновлять або утворять нові власні продукти іпотечного кредитування з метою активної участі у новій програмі вже навесні поточного року», –  акцентував Юрій Драганчук.

Ключовими умовами програми є наступні: максимальна сума іпотеки становитиме 2 млн грн. Кредит можна буде отримати строком до 20 років, із мінімальним першим внеском 15% вартості; нормативна площа – 50 кв. м загальної площі житла на одного громадянина чи сім’ю з двох осіб та 20 кв. м – на кожного наступного члена родини.

Скористатись новою програмою іпотечного кредитування «Доступна іпотека» під 7 %  зможе широке коло громадян України.