Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Важливо якомога швидше досягти прогресу в пошуку механізмів фінансування відновлення за рахунок заморожених російських коштів: Сергій Марченко під час зустрічі фінблоку G7

Сьогодні, 16 липня, Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив онлайн з промовою на зустрічі фінансового блоку G7. У заході взяли участь міністри фінансів та голови центробанків країн-членів G7, керівництво МВФ, Світового банку та Європейської комісії. 

Головними темами для обговорення були пріоритети подальшої підтримки України міжнародною спільнотою, зокрема необхідність продовження бюджетної підтримки до кінця цього року та на 2024 рік, скоординовані дії щодо спрямування заморожених активів на відбудову України. Учасники також обговорили поточний стан економіки та фінансів, успішне проходження Україною першого перегляду програми співпраці з МВФ, важливість продовження реформ на шляху до приєднання до ЄС. 

Окремо партнерами було відмічено ефективність поточної фінансової політики Мінфіну України, успіхи в мобілізації податкових надходжень, які сприяли не тільки стабілізації макроекономічної ситуації в умовах надзвичайної невизначеності, але й виходу на кращі за прогнозовані показники. Партнери також надали запевнення у збереженні підтримки, зокрема у впровадженні структурних реформ та відбудові країни. 

Сергій Марченко відзначив ключову роль підтримки міжнародних партнерів у забезпеченні збалансованості держбюджету України та фінансуванні критично важливих видатків та подякував за допомогу.

Головні тези з виступу Міністра фінансів України:

Поточний стан економічної та фінансової систем

Економіка України демонструє стійкість. Скоригований прогноз передбачає зростання ВВП до 3,2%. Інфляція знижується п'ятий місяць поспіль швидше, ніж очікувалося, до 12,8% у червні з 26,6% у 2022 році.

За перші шість місяців 2023 року надходження від митних платежів зросли на 68% порівняно з цим періодом 2022 року.

З початку цього року внутрішні запозичення на внутрішньому ринку перевищили минулорічний обсяг більш ніж на 6% і досягли 8,2 млрд доларів США.

З початку року Україна отримала 23,6 млрд доларів США міжнародної фінансової підтримки.

Таким чином, сьогодні Україна має стабільні надходження міжнародної фінансової підтримки та функціонуючий ринок внутрішнього боргу. Завдяки цим зусиллям ми вже сьомий місяць поспіль уникаємо монетарного фінансування.

В умовах невизначеності, спричиненої війною, дуже важливо мати запевнення від партнерів щодо майбутньої фінансової допомоги. Нещодавно Європейська комісія оголосила пропозицію надати Україні 50 млрд євро протягом наступних 4 років, Україна вітає цю ініціативу. Ми очікуємо, що країни G7 також ухвалять відповідні рішення про надання передбачуваної та ритмічної бюджетної підтримки Україні на наступний рік.

FATF

Після призупинення членства росії в FATF у лютому 2023 року вона активізувала діяльність, пов'язану з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму, розповсюдженням зброї масового знищення та ухилянням від санкцій. FATF знала про збільшення кількості порушень з боку росії, але на останніх пленарних засіданнях вирішила не вносити країну до “чорного списку”.  Існує ризик, що це рішення може заохотити росію ще більше підірвати глобальну фінансову безпеку.

Враховуючи, що росія безперечно відповідає критеріям для внесення до “чорного списку”, я закликаю всіх присутніх докласти зусиль для досягнення консенсусу серед членів FATF щодо внесення росії до “чорного списку”.

Відновлення

Конференція з відновлення України в Лондоні була безперечно результативною.

Без міжнародної підтримки, приватного сектору та страхування воєнних ризиків ми не зможемо залучити стільки інвестицій, скільки потрібно для повноцінного відновлення України. 

Також важливо якомога швидше досягти прогресу в фінансуванні відновлення за рахунок заморожених російських коштів. росія має заплатити за скоєні злочини проти нашої держави.

Жоден з існуючих механізмів глобальних міжурядових міжнародних організацій не забезпечує оперативний розгляд справ про репарації. З цих причин Україна активно вживає заходів для створення унікальної для України компенсаційної комісії. 

Головна мета - виплата реальних компенсацій постраждалим за рахунок агресора.

Компенсаційний фонд, створений в рамках цього механізму, ми розглядаємо як єдиний фонд, до якого мають бути спрямовані заморожені російські активи. Спеціальний компенсаційний механізм діятиме на основі міжнародного договору, який буде розроблений Україною спільно з країнами, що підтримали резолюцію Генеральної Асамблеї ООН.