Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Інтерв’ю першого заступник Міністра фінансів Дениса Улютіна для порталу Новини.LIVE (27. 09.2021)

Яким буде бюджет-2022, чи вистачить коштів покрити всі витрати, що відбудеться із субсидіям у бліц-інтерв'ю Новини.LIVE розповів перший заступник міністра фінансів Денис Улютін.

— Яким має бути бюджет-2022?

— Бюджет на 2022 рік — логічне продовження Бюджетної декларації на 2022-2024 роки, яка цього року була вперше схвалена урядом і підтримана Верховною Радою. Всі цілі і пріоритети бюджетної політики, які були нею визначені, ми перенесли в бюджет 2022 року.

Найбільший пріоритет на наступний рік — медицина, видатки на яку збільшені до 193 млрд. грн. На програму медичних гарантій виділено додатковий ресурс у 32,8 млрд грн, який дає можливість підвищити зарплату понад 90 тис. лікарів та понад 200 тис. середнього медичного персоналу у середньому на 30 %.

Мінімальна заробітна плата складатиме 13,5 тисяч гривень для середніх медичних працівників і 20 тисяч для лікарів. Тобто в середньому лікар отримає доплату на місяць в розмірі 8 тис. грн та середній медичний працівник - 3,7 тис. гривень.

Другий пріоритетний напрямок — видатки на сектор безпеки та оборони — 319,4 млрд грн. або 5,95 % ВВП. Більшу їх половину спрямують на Міністерство оборони і цей показник є найвищим за останні 4 роки. Ми передбачили зростання грошового забезпечення військовослужбовців наступного року на 10 %.

Окреме питання, яке довго не вирішувалось — забезпечення житлом ветеранів АТО. Так, наступного року 100 % черги ветеранів АТО/ВПО, а це 4 тисячі сімей, нарешті отримають житло. Кошти на це вже закладені в бюджеті.

Окрім того, плануємо у півтора рази збільшити стипендії. Наприклад, мінімальна стипендія для студенів у закладах вищої освіти зросте до 2 тис. грн, а стипендія для відмінників - 2 тис. 550 гривень. Це суттєвий стимул.

Також ми продовжуємо активну модернізацію країни через фінансування інфраструктурних проєктів, розвиток регіонів та цифровізацію країни, на що буде спрямовано близько 200 млрд. грн.

Хочу також відзначити, що ці напрямки, зокрема, можуть отримати й додатковий ресурс, якщо депутати проголосують за законопроєкт 5600 ("Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", - ред).

У разі його схвалення, до тих напрямків і видатків, які вже є в бюджеті, зможемо додати більше 30 млрд гривень. Ці кошти підуть на розвиток інфраструктури, культури, інноваційного переоснащення економіки та ін.

— За рахунок чого підвищать видатки на охорону здоров’я, освіту, соціальне забезпечення, оборону. Де візьмете гроші?

— Бюджет-2022 побудовано на чинній податковій базі і всі визначені у ньому доходи є реалістичними. Наступного року ми очікуємо зростання доходів на 160 млрд. грн. (або 14,4 %). Це відбувається, передусім, завдяки подальшому виходу економіки з кризи і відновленню попиту. Близько половини доходів бюджету – це ПДВ, і ми активно продовжуємо працювати над усуненням різноманітних схем ухилення від його сплати та підвищенням ефективності адміністрування.

При цьому важливо, що частка перерозподілу ВВП через доходи бюджету скорочується порівняно з цим роком до 23,6 % ВВП, адже це означає, що більше коштів залишається в економіці у бізнесу та громадян.

Ще одним свідченням реалістичності і виваженості бюджету наступного року є той факт, що без врахування витрат на обслуговування державного боргу, наші доходи повністю покриватимуть всі наші видатки. Тобто вперше за 4 роки матимемо первинний профіцит. А загальний обсяг боргу буде зменшено з майже 65 % до 57,8 % ВВП.

Також ми активно працюємо з нашими міжнародними партнерами і плануємо залучити від них близько 25,5 млрд. грн. на фінансування проєктів розвитку в інфраструктурі, ЖКГ, охороні здоров’я та енергетиці.

— Вже в листопаді Україна може перейти в "червону" зону дії карантину, можливий черговий локдаун. Як він вплине на виконання бюджету?

— На сьогодні не планується локдаун у тому вигляді, як це було минулого року або навесні поточного. Уряд не має наміру закривати підприємства або суттєво обмежувати активність того бізнесу, де персонал вакцинований.

Тому ми не бачимо ризиків для виконання бюджету до кінця поточного року. А тенденції розвитку економіки дають нам можливість говорити про перевиконання бюджету за доходами і забезпечення у повному обсязі запланованих видатків.

— Експерти кажуть, що мало коштів закладено на субсидії…

— Не закласти кошти на те, щоб пройти опалювальний сезон 2021/2022 в повному обсязі — було би безвідповідально з нашого боку. У бюджеті-2021 у нас є кошти на субсидії не лише за 3 місяці опалювального сезону поточного року, а й на аванс за січень 2022 року. Можна не переживати, адже ресурс для виплати субсидій тим, хто їх потребує, в бюджеті закладено. Загалом це близько 34 млрд грн і цього більш, ніж достатньо для того, щоб комфортно пройти опалювальний сезон.