Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Друга частина інтерв'ю Міністра фінансів Сергія Марченка для "Сьогодні": відверто про особисте і не тільки (10.07.2020)

Наймолодший Міністр фінансів України захоплюється спортом і пересувається містом на електромобілі. 

Сьогодні опубліковано другу частину інтерв'ю з міністром фінансів Сергієм Марченком. В першій частині інтерв'ю з головою Мінфіну говорили в основному про фінанси та економіку. Друга вийшла більш особистою.

- Ви сказали, що під час коронакризи Ви розраховуєте в основному на внутрішнього інвестора. Скажіть, а чи планується зробити ОВДП доступнішими для людей із середнім статком, як це обіцяли вже давно?

- Так, розраховуємо насамперед на внутрішнього інвестора. У нас недооцінений потенціал внутрішнього ринку і внутрішніх інвестицій. Це кумулятивно збільшить наші можливості для залучення інвестицій, в тому числі зовнішніх. У нас достатньо внутрішніх ресурсів, які потрібно максимально ефективно використовувати. Попит є з боку державних і приватних банків. Нам вдалося буквально за місяць знизити прибутковість з 12 до 7,5-8%. І попит залишається. Причому достатній, щоб фінансувати бюджет.

Що стосується фізичних осіб, то у них і зараз є можливість купувати ОВДП. Через приватні банки. Вже зараз у користувачів мобільного додатка ПриватБанку є можливість купити ОВДП в один клік. Інші банки теж розробляють подібні додатки. Ми працюємо над тим, щоб ці інструменти стали доступнішими, але є певні нюанси. Ключове питання, я вважаю, – це звички. Наші громадяни зберігають гроші в іноземній валюті, рідше – у вітчизняній, ще рідше – на депозитах. До сих пір у багатьох людей є "фантомні болі", пов'язані з облігаціями Ощадбанку СРСР. Ще з тих часів люди з острахом ставляться до такого роду інструментів. Адже облігації, як правило, довгострокові. І тут важливим є питання довіри.

Безумовно, це питання часу. Люди побачать певний сенс і інтерес в такому інвестуванні. Думаю, в майбутньому ми зможемо активно залучати гроші громадян в держоблігації. Це буде вигідно і громадянам, і державі.

- Всі говорять про майбутнє, а поки експерти вважають, що прибутковість ОВДП, з урахуванням обслуговування, можна відчути від 30-50 тисяч грн. Настільки "зайвих" грошей у середнього українця немає ...

- З огляду на рівень доходів громадян, безумовно, цей інструмент доступний для дуже вузького кола інвесторів. Але ми ж хочемо рости як країна, хочемо, щоб доходи громадян зростали. Тому повинні мислити стратегічно. Сьогодні криза, але в майбутньому ми будемо розвиватися нормальними темпами, і громадяни зможуть розглядати для себе цей інструмент. Тим більше, українські банки вже запускають онлайн рішення, які спрощують інвестування для фізичних осіб.

- А у Вас особисто був досвід покупки ОВДП?

- Я не купував. У мене не було такого інтересу і не було можливості інвестувати настільки значну суму. Більшу частину свого місячного статку я використовую для задоволення потреб моєї сім'ї. Так, у нас є певні заощадження, але вони не настільки масштабні, щоб купувати ОВДП.

- Бачите в цьому певні ризики?

- Ні, ризик тут мінімальний, оскільки це – державні цінні папери. Тут більше питання наявності вільних коштів. Але я спілкуюся з багатьма українцями, які купували ОВДП. Вони вважають цей інструмент цікавим для інвестування.

- Якщо вже ми заговорили про фінанси міністра фінансів, хочу поставити ще одне питання. Судячи з Вашої декларації, у Вас і на депозитах грошей немає. Чи не довіряєте банкам? Хоча б державним.

- У мене є рахунки в декількох державних банках. Їх сервісами користуюся практично щодня. Щодо депозитів відповім так само, як і за ОВДП. Рівень моїх сімейних витрат не дозволяє відкладати значні заощадження. Я заробляю достатньо, щоб гідно утримувати свою сім'ю. Але у мене є пріоритетні завдання, про які треба дбати саме сьогодні. Їх неможливо відкласти на завтра. І всі вони вимагають витрат. Навчання дітей – для мене безумовний пріоритет, за який готовий додатково платити. Я активно займаюся спортом, і частину грошей витрачаю на цю потребу. Ці та інші статті витрат, мені здається, знімають питання про депозити в моїй родині.

Знаєте, я погодився стати міністром в розпал карантину. Розумів ризики для сім'ї. Адже вже не міг дотримуватися режиму самоізоляції. Але вдячний своїй дружині і дітям за розуміння і підтримку. Також я відчув надійність і силу моєї команди Мінфіну. Пригадую відчуття, коли заходив у практично порожню будівля міністерства, піднімався в кабінет на четвертий поверх, але при цьому розумів, що команда працює. Дистанційно, але надійно. Саме за цю надійність я ціную і поважаю весь колектив Мінфіну.

- А яким спортом Ви займаєтеся?

- Триатлоном. Зараз, щоправда, часу не завжди вистачає. Раніше частіше займався. Брав участь в змаганнях. Люблю спорт. Він додає сили, впевненості і стабільності.

- Розкажіть, будь ласка, про проект стратегії Мінфіну "Самодостатність". Там, зокрема, є пункт про те, що Ви розраховуєте на успішне завершення нинішньої програми співпраці з МВФ. Але в історії України такого ніколи не було. Чи реально зараз виконати умови програми повністю? І які пункти Ви вважаєте найскладнішими для виконання?

- Дійсно, ми створили Стратегію Мінфіну, розраховану до 2023 року. Вона базується на програмі діяльності КМУ. Зараз обговорюємо і допрацьовуємо її з експертами. Цей документ дає моїй команді і країні розуміння поставлених цілей, завдань і ключових таймлайнів.

- Чому саме до 2023-го?

- Горизонт в три роки – достатній для середньострокового планування. Він дозволяє ставити та досягати амбітних цілей. Ми їх для себе визначили. Це зростання доходів громадян, детінізація та посилення економічної активності. Це – наша дорожня карта, в яку кожен може запропонувати ініціативи або уточнення.

З приводу МВФ. Дійсно, ми ставимо за мету нульовий показник запозичень в бюджеті-2022. Сьогодні ми в стані кризи. Тому вели переговори з МВФ і отримали цей кредит. Ці гроші ми отримуємо безпосередньо в бюджет.

Але в майбутньому хочемо відійти від прямого запозичення до бюджету з боку будь-яких міжнародних інституцій. Вирости в цих взаєминах настільки, щоб вільно запозичувати на ринках капіталу. На ухвалених для нас умовах. Фактично ставимо завдання стати самодостатньою державою. Це важливо для України.

Що стосується умов МВФ. Вони досить прості і відповідають нашим національним інтересам. Наприклад, скоротити частку непрацюючих кредитів в держбанках. Це ж не МВФ потрібно, а нам, насамперед.

Це зрозуміло. Але чи вдасться це виконати? Така вимога ставилася і раніше, але вона не виконувалася.

- Сьогодні є всі можливості, щоб розблокувати ці процеси для держбанків. Далі за пунктами. Перегляд тарифів на опалення. Зараз ринкова ціна на газ нижча, ніж передбачена в тарифі на опалення. Без їх перегляду люди платитимуть стільки ж або дорожче. А якщо переглянути, тарифи за опалення вдасться знизити.

- Але зараз річна ціна, взимку вона може бути зовсім іншою.

- Перегляд тарифів на опалення буде раз на рік перед опалювальним сезоном, і на весь опалювальний сезон. При цьому передбачена можливість коригування тарифів на опалення у зв'язку зі зміною, зокрема, тарифів на паливно-енергетичні ресурси.

- Напевно, це не зовсім Ваше питання, але Ваш підпис стоїть під Меморандумом з МВФ. Тому, як Ви прокоментуєте пункт про посилення покарань за борги за комунальними послугами? Такі пункти дійсно лякають людей. "Ми розробимо адекватні інструменти для підприємств теплопостачання для забезпечення справляння платежів з домогосподарств (у тому числі за рахунок значно високих штрафів і спрощеного законодавства)" , Йдеться в Меморандумі.

- Цей пункт не є структурним маяком. Але нам усім важливо розуміти, що сплата за комунальні послуги – обов'язок кожного громадянина. У зв'язку з пандемією держава надала офіційну можливість уникнути пені та штрафів за несплату. І, ви знаєте, відсоток оплати різко знизився.

Я закликаю громадян до відповідальності. За отримані послуги потрібно платити вчасно. Це – загальноприйнята практика. Між суспільством і державою має бути розуміння. Тоді не виникатиме ситуацій, що громадяни не заплатили за послуги, далі не розрахувалися постачальники, відповідно, не отримали кошти виробники енергії. В результаті по всьому ланцюжку створена заборгованість. Зрештою ситуацію вирішує держава. Причому за рахунок громадян, оскільки вони платять податки. Тому ще раз повторюю, що не платити за послуги ЖКГ – ненормально. І в даному випадку МВФ ні до чого.

Бліц

- Як це – бути наймолодшим міністром фінансів в історії незалежної України?

- Чудово ( посміхається ). Але коректніше буде сказати – одним з наймолодших. Мені говорили колеги, здається, Юрій Колобов теж очолив Мінфін десь в 38-39 років. У будь-якому випадку я відчуваю себе абсолютно комфортно і на своєму місці.

- Ваше найбільше досягнення?

- З особистих – безумовно, це моя сім'я, дружина і діти. Це моя підтримка і опора, яка надає сил, енергію і мотивацію рухатися вперед. Професійні досягнення, вважаю, ще попереду.

- На чому пересуваєтеся містом?

- На службовому електрокарі Hyundai Ioniq.

- Остання прочитана книга, яка справила враження?

- Віддаю перевагу аудіокнигам – це мені зручніше. Улюблений жанр – біографії та історичні книги. З останнього – це "Спогади" Сергія Вітте. І ще книга Волтера Айзексона "Benjamin Franklin: An American Life" – про людину, яка, по суті, сформувала архетип американців.

- Улюблений фільм?

- Важко сказати, який улюблений ... Сподобався "Інтерстеллар", "Inception", з останніх – дивилися з дружиною "The Morning Show".

- З чого починається ранок міністра фінансів?

- З ранкового тренування о 6 ранку. Це може бути пробіжка, плавання в басейні, їзда на велосипеді або просто елементарна зарядка. Фізична активність вранці давно стала звичкою.

- Ваше хоббі?

- Тріатлон. Брав участь в трьох стартах Ironman 70.3, або, як ще називають, "Half Ironman" – це 1,9 км плавання, 90 км велоперегони і 21 км біг. На двох – в Туреччині та Фінляндії – успішно фінішував. У Португалії ж під час велоперегонів вилетів з траси, травмувався і не зміг завершити дистанцію.

- Подорож, яка залишила найбільше вражень?

- Напевно, це і була поїздка з сім'єю до Португалії у вересні 2019-го, де я втретє спробував себе в тріатлоні серії Ironman 70.3. Емоції були особливі. В черговий раз переконався, що це моє і мені це потрібно. На цьому старті я не фінішував через травму, але зате чимало чого переосмислив у житті.

- Як проводите час з сім'єю?

- Це моє джерело відновлення. За можливості намагаємося виїхати за місто. Відвідуємо батьків. Буває, проводимо час і не дуже активно. Просто вдома – разом читаємо, готуємо, дивимося фільми.

- У вас цікавий годинник на руці. Відразу кидається в очі яскравий ремінець ...

- Це спортивно-туристичний годинник для тріатлону Garmin 935.

- Скільки часу витрачаєте на соціальні мережі?

- Мінімум. Я не дуже активний користувач Facebook, Instagram або Twitter. Мої особисті сторінки не рясніють постами. Живе спілкування завжди мені було до душі, ніж онлайн.

Однак в статусі міністра став більш публічним. Ще й карантин вніс свої корективи. Сьогодні складно розраховувати на успіх, не розуміючи важливості сучасних форм комунікації. Суспільство має право бути максимально поінформованим про діяльність влади. Потрібно відповідати цим запитам.