Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Державна служба в Україні має бути ефективною та якісною, ‒ заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев

Державна служба є одним із ключових компонентів державного управління та має забезпечити максимально ефективне та якісне функціонування всіх органів.

Тому Мінфін розробив інтерактивну аналітичну панель («дашборд»), що дозволить проаналізувати інформацію щодо граничної, фактичної чисельності працівників у державних органах, зокрема в органах судової влади та місцевих державних адміністраціях (без урахування органів сектору безпеки і оборони).

Цей інструмент дозволяє побачити відповідну інформацію як за окремими групами, так і в розрізі окремих органів.

«В умовах воєнного стану для відбудови країни нам необхідна професійна державна служба, яка є основою ефективного державного управління. Тому для визначення актуальних функцій органів влади та підвищення ефективності державного управління Національне агентство з питань державної служби провело функціональний аудит. Адже питання оптимізації державної служби та функціональне її обстеження нині є важливим для Уряду, а посилення кадрового потенціалу – необхідним для розвитку України та створення сильної адміністративної спроможності у воєнний період», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Також, за його словами, першим кроком для підвищення ефективності державної служби є створення системи інтегрованого моніторингу якості служби, яка буде охоплювати всі стадії виконання державних функцій. Ця система повинна передбачати проведення експертних оцінок і проводитись за програмами якості держслужби, визначеними національними стандартами.

За оперативними даними, станом на 01.01.2023 у 109 органах державної влади фактично працює 175,8 тис. осіб. Протягом 2022 року фактична чисельність працівників цих органів знизилася на 9,6 тис. осіб.

Загалом у органах державної влади станом на початок 2023 року функціонує Секретаріат КМУ та 18 міністерств, 20 служб, 15 агентств, 4 інспекції, 4 комісії, 8 інших державних органів, чисельність яких встановлюється Урядом, а також 9 державних органів, чисельність яких не встановлюється Кабміном, 24 місцеві державні адміністрації та 6 органів судової влади.

Детально з інформацією можна ознайомитись в інтерактивному дашборді, поданому нижче.