Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова зустрілась з представниками Європейського інвестиційного банку

Сьогодні, 14 вересня, відбулась зустріч представників Міністерства фінансів України та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). 

Від Міністерства фінансів України у зустрічі взяла участь Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова, від Європейського інвестиційного банку – Голова Постійного представництва ЄІБ в Україні - Жан-Ерік Де Загон та Керівник відділу кредитних операцій в державному секторі країн східної Європи - Рафаль Рибацьки.

Сторони обговорили поточну економічну та фінансову ситуацію в Україні, стан реалізації спільних проектів, а також перспективи та напрями подальшої співпраці з Банком у сферах відновлення та відбудови.

Ольга Зикова окреслила стан економіки та фінансової системи. Зростання ВВП за 2023 рік було переглянуто та покращено, інфляція знижується вісім місяців поспіль швидше, ніж очікувалося, податкові надходження зросли до довоєнного рівня.  

“У 2023 році ми набагато сильніші, ніж рік тому. Завдяки ефективній політиці Уряду України та потужній фінансовій допомозі міжнародних партнерів Україна продовжує підтримувати макрофінансову стабільність. У 2023 році Мінфін залучив до держбюджету майже 30 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Найбільшими донорами є Європейський Союз, Сполучені Штати, МВФ, Канада та Японія”, – додала Заступниця Міністра фінансів. 

Ольга Зикова також подякувала ЄІБ за фінансову підтримку, надану банком у 2022 році у розмірі 1,05 млрд євро:

“Підтримка Банку відіграла важливу роль у подоланні економічних наслідків війни. Кошти від ЄІБ було спрямовано на пріоритетні потреби держбюджету України, зокрема на відновлення критичної інфраструктури, яка постраждала внаслідок збройної агресії рф”.

Щодо подальшої співпраці, сторони обговорили пріоритетні напрями, а саме підтримку та відновлення критичної інфраструктури, що сприятиме пришвидшенню економічного відновлення та поверненню українців додому.

Також було згадано нещодавно затверджену Радою Директорів ЄІБ програму «EU for Ukraine Initiative». Це новий механізм фінансування проектів реконструкції та відновлення в Україні. У межах програми ЄІБ створює фонд «EU for Ukraine Fund», який дозволить донорам робити внески, які суттєво покращуватимуть умови кредитування ЄІБ як для державного, так і для приватного секторів.

Сторони домовились у найближчий час провести перегляд портфелю спільних проектів, вперше з 2021 року.