Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Денис Улютін: Спільно з EU4PFM працюємо над розробкою модулів нової ІТ-системи для планування та моніторингу виконання бюджету

Спільно з EU4PFM ми зараз активно працюємо над функціональними вимогами та розробкою модулів нової ІТ-системи для планування та моніторингу виконання бюджету. Розраховуємо за кілька місяців зробити демонстрацію перших результатів для головних розпорядників.

Про це повідомив Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін під час зустрічі із очільником відділу Належного врядування та верховенства права Представництва Європейського Союзу в Україні Ксав'є Камю.

Крім того, в рамках зустрічі сторони обговорили поточний стан євроінтеграційних заходів, виконання Українською стороною умов в рамках макрофінансової допомоги ЄС, а також першочергове відновлення України та її подальшу післявоєнну реконструкцію.

«Ми вдячні за підтримку, яку надає Європейський Союз Україні від самого початку повномасштабної війни. В поточному році ми вже отримали 6 млрд євро в рамках макрофінансової допомоги від ЄС, що є вагомим внеском в фінансову стабільність України. Для нас надзвичайно важливою є передбачуваність та ритмічність допомоги міжнародних донорів, тому ми вже ведемо переговори щодо її отримання в наступному році», - зазначив Денис Улютін.

«Ми бачимо як розробляється ІТ-екосистема управління державними фінансами. Її основна частина – нова бюджетна ІТ-система. Також модуль управління ліквідністю, який ми самостійно почали розробляти ще до війни для автоматизації збору інформації від головних розпорядників щодо прогнозу їх видатків та її аналізу. Також вона включає ІТ-платформу для верифікації державних виплат та інтерактивний портал державного внутрішнього фінансового контролю, що також розробляється за підтримки EU4PFM. Система має бути не лише інструментом для обміну інформацією, але й повноцінним середовищем для роботи внутрішніх аудиторів і керівників», - повідомив Денис Улютін.

Також за його словами, аби ІТ-екосистема була повною, Мінфін бачить потребу в створенні інтегрованої ІТ-платформи для ведення бухгалтерського обліку у державному секторі: «Як ви знаєте, кількість бюджетних установ та державних підприємств в Україні є дуже великою. Мінфін розробляє єдині правила ведення бухобліку, і наявність подібної платформи дозволила б максимально уніфікувати облік на рівні установ та дала б більше інструментів для аналізу і планування бюджету».

Також сторони обговорили відновлення середньострокового бюджетного планування, зокрема внесення змін до Бюджетного кодексу, що в тому числі є на нашому порядку денному з МВФ. Перший заступник Міністра фінансів зазначив: «Повноцінне відновлення середньострокового бюджетного планування  відбудеться у наступному році з підготовкою Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, що розпочнеться вже у лютому. Цього року разом з проектом державного бюджету на 2024 рік ми подамо також прогноз основних макроекономічних та бюджетних показників на 2025-2026 роки, включаючи загальні доходи, видатки та дефіцит».

Під час зустрічі було обговорено зобов’язання України за програмою МВФ щодо БЕБ, роль Мінфіну у державних інвестиціях та співпраця зі Світовим банком, створення бюджетного офісу у Верховній Раді, посилення зовнішнього аудиту та роль ДАСУ у системі фінансового контролю.