Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Представники влади України та МВФ досягли домовленості на рівні експертів щодо другого перегляду програми Механізму розширеного фінансування (EFF)

Представники влади України та співробітники Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли домовленості на рівні експертів щодо оновленого пакету заходів економічної та фінансової політики для другого перегляду чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) обсягом близько 15,6 млрд доларів США. 

Досягнута домовленість підлягає затвердженню Виконавчою радою МВФ найближчими тижнями. 

У період з 6 по 10 листопада 2023 року, експерти МВФ та представники Міністерства фінансів України, Національного банку України, а також інших органів влади провели низку переговорів щодо другого перегляду програми Механізму розширеного фінансування.  Зустрічі відбулись у м. Варшава (Республіка Польща) і в онлайн форматі.

Насамперед, місією МВФ було проведено перегляд виконання Україною умов, передбачених програмою EFF, а саме в сферах боротьби і запобігання корупції, верховенства права, монетарної та фіскальної політики, фінансового сектору, бюджетної та податкової політики, а також енергетичного сектору.

Експертами МВФ відзначено прогрес України у виконанні зобов'язань за Програмою EFF та незмінну відданість загальному порядку денному реформ. Домовленість на рівні експертів прокладає шлях до розгляду Виконавчою радою МВФ рішення про виділення Україні траншу близько 900 млн доларів США (663,9 млн СПЗ).

Експерти МВФ та представники влади України також провели дискусії в рамках консультацій за Статтею IV 2023 року. В центрі уваги обговорень були середньострокові політики, що мають закласти основу для стабільного, стійкого та екологічно відновлення на шляху України до вступу до Європейського Союзу.

МВФ також покращив очікування щодо макроекономічних перспектив у 2023 році — прогноз зростання реального ВВП України на 2023 рік підвищено до 4,5%,  у порівнянні з попередніми оцінками у діапазоні 1-3% під час першого перегляду програми EFF. 

“Вдячний Міжнародному валютному фонду за довіру та підтримку у надзвичайно важливий для України час. Ефективна та злагоджена співпраця з МВФ є одним із ключових важелів у подоланні наслідків, спричинених збройною агресією росії проти України. Результатом успішного перегляду програми EFF може стати отримання Україною фінансування в розмірі близько 900 млн доларів США”, - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Також Міністр фінансів наголосив, що в рамках програми Механізму розширеного фінансування Уряд України продовжує працювати над впровадженням структурних реформ і визначає пріоритетом підтримку економічної стабільності та відновлення України на шляху до вступу в ЄС. 

Довідково: 

31 березня 2023 року Виконавча рада МВФ затвердила нову чотирирічну програму в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF) для України з фінансуванням в розмірі близько 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ). Ця Програма є частиною пакету міжнародної підтримки України на суму, яка наразі становить близько 122 млрд доларів США. До Державного бюджету України вже надійшли два транші у рамках Програми EFF загальним обсягом близько 3,6 млрд доларів США. 

Згідно зі Статтею IV Статей Угоди МВФ, Фонд проводить двосторонні дискусії з країнами-членами. Експерти МВФ обговорюють з офіційними особами економічний розвиток і політику країни.