Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Обсяг портфеля діючих проектів Світового банку є найбільшим за всі роки співпраці: Ольга Зикова під час перегляду портфелю проектів СБ

7 вересня Міністерство фінансів України та Світовий банк переглянули проектний портфель Світового банку. Перегляд, який відбувся вперше з 2021 року, очолили Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та Керівник Офісу Світового Банку в Україні Геворг Саркісян. 

Загалом у заході взяли участь у форматах онлайн та офлайн близько 100 представників установ-бенефіціарів та державних установ: Міністерство відновлення, розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство освіти і науки, Міністерство енергетики, Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури, НЕК «Укренерго», ПрАТ «Укргідроенерго», АТ «Укрексімбанк».

Сторони обговорили поточний стан підготовки та реалізації спільних проектів, а також узгодили план заходів на наступний період, розглянули проблемні питання в рамках проектів.

Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова подякувала представникам Банку за безпрецендентну підтримку: “Світовий банк з перших днів повномасштабної війни підтримав Україну, мобілізуючи необхідні ресурси для збереження фінансової стабільності в країні. Банк також продемонстрував гнучкість та адаптивність до надзвичайних умов, що допомогло швидко приймати та реалізовувати рішення для допомоги Україні. За 2022-2023 роки обсяг портфеля діючих проектів Світового банку є найбільшим за всі роки співпраці”.

Портфель спільних зі Світовим банком проектів складається з 20 діючих проектів на загальну суму більше 5,5 млрд доларів США та 1 млрд євро кредитних коштів та більше 20 млрд доларів США грантових коштів, в тому числі у рамках проектів PEACE in Ukraine, SDPL, Re-Power, RELINC, Heal.

Щодо бюджетної підтримки, у рамках мобілізованих Світовим банком фінансових ресурсів Україна вже отримала та освоїла кредитних і грантових коштів на суму більше 25 млрд доларів США через Цільові фонди багатьох донорів в тому числі в рамках проекту PEACE in Ukraine.

За останні півтора року було започатковано 4 нові рамкові інвестиційні проекти співпраці:

  • «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (Heal Ukraine)  

  • «Відновлення критично важливої логістичної інфраструктури та мережевого сполучення» (RELINC)

  •  «Відновлення енергозабезпечення у зимовий період та постачання енергетичних ресурсів» (Re-Power)

  • «Ремонт житла для розширення прав і можливостей людей» (HOPE) 

На етапі підготовки рамковий проект для соціальної сфери.

Також завдяки зусиллям Світового банку були створені Цільові фонди багатьох донорів, URTF (Трастовий фонд допомоги, відновлення, реконструкції та реформ в Україні), а також інші фінансові механізми, що дозволяють партнерам з розвитку брати участь у співфінансуванні рамкових проектів або у бюджетній підтримці України шляхом грантових внесків або надання кредитних гарантій.