Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Представники влади України та МВФ досягли домовленості на рівні експертів щодо третього перегляду програми Механізму розширеного фінансування (EFF)

Представники влади України та експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли домовленості на рівні експертів щодо оновленого пакету заходів економічної та фінансової політики для третього перегляду 4-річної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) обсягом близько 15,6 млрд доларів США. 

Досягнуті домовленості мають бути затверджені Виконавчою радою МВФ найближчими тижнями. 

Протягом 17-22 лютого 2024 року, експерти МВФ разом з представниками Міністерства фінансів України, Національного банку України та інших органів влади провели низку переговорів щодо виконання Україною умов програми EFF. Зустрічі відбулись у м. Варшава (Польща) і в онлайн форматі.

“Україна виконала всі структурні маяки до третього перегляду програми МВФ. Це стало можливим завдяки злагодженій співпраці Міністерства фінансів, Національного банку та інших органів влади України. Результатом успішного перегляду програми має стати отримання Україною фінансування в розмірі близько 880 млн доларів США. Вдячний Міжнародному валютному фонду за підтримку та експертизу, яка дозволяє посилювати економічну та фінансову стійкість України”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Зокрема, до третього перегляду МВФ, Україна ухвалила Національну стратегію доходів, розробила дорожню карту управління державними інвестиціями та напрацьовувала заходи щодо мобілізації надходжень держбюджету 2024 року.

Експерти МВФ відзначили значний прогрес влади України у виконанні зобов’язань, а також у підтримці макроекономічної та фінансової стабільності, що разом із зовнішнім фінансуванням сприяло економічному відновленню у 2023 році.

Сторони погодились, що потреби у фінансуванні держбюджету у 2024 році залишаються значними. Необхідність у зовнішній підтримці сягає 37,3 млрд доларів США. Водночас експерти МВФ зауважили, що Україна вжила належних заходів для підтримки бюджетної ліквідності на початку року в умовах невизначеності щодо міжнародної підтримки. 

Міністерство фінансів України залишається відданим широкомасштабному плану реформ, який було визначено у співпраці з МВФ та іншими партнерами. Впровадження заходів та політик дозволить зберегти макрофінансову стабільність та пришвидшити євроінтеграційні процеси в країні.

Довідково: 

31 березня 2023 року Виконавча рада МВФ затвердила нову чотирирічну програму в рамках Механізму розширеного фінансування (EFF) для України з фінансуванням в розмірі близько 15,6 млрд доларів США (11,6 млрд СПЗ). 

Програма є частиною пакету міжнародної підтримки України на суму, яка наразі становить близько 122 млрд доларів США на 2023-2027 роки. До державного бюджету України вже надійшли три транші у рамках програми МВФ EFF загальним обсягом близько 4,5 млрд доларів США. У 2024 році програма EFF передбачає 5,4 млрд доларів США бюджетної допомоги Україні.