Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Україна потребує 6,5 млрд доларів США, аби повністю забезпечити потреби на відновлення цьогоріч

Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв участь у панельних дискусіях під час зборів групи країн-членів МВФ та Світового банку в Чорногорії. В ході дискусій обговорювався стан  економіки в країнах, які приймають мігрантів та біженців.

“Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну мільйони  українців знайшли прихисток в європейських країнах, і ми вдячні урядам цих держав за надану допомогу та захист. В багатьох країнах вимушені українські мігранти отримали доступ до соціальної допомоги, медичних послуг, освіти та працевлаштування нарівні з громадянами приймаючих країн”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України також зауважив, що чинник українських мігрантів позитивно впливає на економіки приймаючих країн. Згідно з оцінками експертів, перебування українців в цих країнах матиме у перспективі позитивний ефект на їх економіки, оскільки українці витрачають кошти та активно інтегруються в європейський ринок праці.

Під час заходу Міністр фінансів України наголосив на пріоритетному завданні Уряду України, а саме - створення стимулів для повернення громадян додому. У цьому контексті важливим є відновлення країни.

За словами Сергія Марченко, потреби у фінансуванні першочергового відновлення України на 2023 рік становлять 14,1 млрд доларів США для 5 ключових сфер, що безпосередньо впливають на добробут людей та стимулюють економіку України. Зокрема, це енергетичний сектор з потребами в розмірі 3,3 млрд доларів США, гуманітарне розмінування з потребами в сумі 400 млн доларів США, відновлення зруйнованого та пошкодженого житла – 1,9 млрд доларів США. Потреби на відновлення критичної та соціальної інфраструктури становлять 5,8 млрд доларів США, а також 2,8 млрд доларів США необхідно для підтримки приватного сектору.

“Уряд України передбачив у державному бюджеті на 2023 рік частину коштів на першочергове відновлення у розмірі 3,3 млрд доларів США. Наші міжнародні партнери надали гарантії на близько 4,3 млрд доларів США. Водночас, незабезпечені першочергові потреби у відновленні цьогоріч становлять близько 6,5 млрд доларів США. Отже, вчасне залучення цих коштів має вирішальне значення для створення належних умов проживання людей, повернення мігрантів та сприяння економічному зростанню України”, - зазначив Міністр фінансів.

Сергій Марченко також поінформував, що уряди України та Великої Британії наразі тісно співпрацюють над організацією конференції з відновлення України, що відбудеться наприкінці червня в Лондоні:

“Ми плануємо презентувати проекти з відновлення, а також обговорити механізми страхування від військових ризиків. Впевнений, що ця конференція консолідує міжнародних партнерів та донорів і сприятиме їх залученню до відновлення України”.