Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Український фонд стартапів починає прийом заявок

2 грудня 2019 року Український фонд стартапів розпочав прийом заявок на фінансування проєктів. Подати їх можна на сайті usf.com.ua.

За словами міністра фінансів Оксани Маркарової, оскільки інновації – ключовий пункт для економічного зростання та збільшення продуктивності, то одне з основних завдань Фонду – на основі найкращих світових практик розпочати системну підтримку тих перспективних українських проектів, які ще недостатньо великі, щоби потрапити в поле зору «класичних» інвесторів.

«Принцип роботи Фонду: максимально скорочений шлях отримання коштів, формалізована, але прозора процедура і максимальне віддалення від політики», — уточнила Оксана Маркарова і нагадала, що до наглядової ради виходить тільки два представника уряду, а в експертну раду, яка безпосередньо оцінюватиме проекти під час пітчингу, - тільки представники бізнесу та експерти, які мають відповідний досвід.

Вона також повідомила, що наступним етапом розвитку Фонду стане залучення до нього іноземних партнерів, які долучатимуться своїми фінансами до підтримки «українських єдинорогів».

«Зацікавлені компанії вже є. Коли ми покажемо, що процедура відбору проходить насправді прозоро, і будемо мати перші кейси, розпочнемо детальніші перемовини про можливість співпраці», - сказала Оксана Маркарова.

Надалі Мінфін сфокусується також на оновленні законодавства, яке полегшить інвестування в стартапи в Україні та діяльність інвестфондів.

Вимоги до стартапів:

● фінансується лише український бізнес з орієнтацією на світові ринки;

● проєкти мають бути на ранніх стадіях розвитку (pre-seed and seed);

● організація повинна бути орієнтована на отримання доходу;

● до уваги беруться інноваційні ІТ / високотехнологічні продукти;

● наявність корманди лідерів, створену для розвитку бізнесу;

Більш детально вимоги описані на сайті https://usf.com.ua/uk/ в розділі “Що ми шукаємо”.

 Вимоги до подачі заявки:

1. Анотація українською мовою (до 500 знаків);

2. Анотація англійською мовою (до 500 знаків);

3. Бізнесплан з описом наступних обов’язкових розділів: команда, ринок, продукт, технологія, стратегія;

4. Кошторис (в т.ч. із зазначенням календарного плану);

5. Фінансові прогнозні показники;

6. Резюме (із зазначенням відомостей щодо освіти, кваліфікації та професійного досвіду) залученого персоналу та/або технічне завдання (якщо персонал ще не найнятий) для ключових позицій стартапу.

Проведення першого Pitch event (представлення бізнес концепцій перед конкурсною комісією) заплановане до кінця поточного року.  

Заявки від стартапів прийматимуться на постійній основі, проте на перший Pitch event можуть потрапити лише ті проекти, які були подані в грудні. Стартапи, які заявлять про себе пізніше, будуть розглянуті на наступному Pitch event.

Фонд планує надавати безповоротну фінансову допомогу стартапам на початкових стадіях розвитку. Проєкт на стадіях pre-seed  можуть отримати грант на суму $25 000, стартапи на стадіях seed – грант на суму $50 000. Таким чином, один стартап може сумарно отримати $75 000.

Проєкт, який отримає грант, повинен буде подавати звітність про використання коштів.

Фонд фінансує майже усі галузі, окрім азартних ігор, виробництва та реалізації небезпечних речовин, алкогольних та тютюнових виробів, військових та ядерних технологій.

Цільові сектори: штучний інтелект (AI), доповнена реальність (AR/VR), великі дані (BigData), блокчейн, кібербезпека, захист (Defence), медицина та охорона здоров’я, подорожі, фінансові технології (FinTech), освітні технології (EdTech), робототехніка, професійні послуги, програмне забезпечення як послуга (SaaS), виробництво, електронна комерція, інтернет речей (IoT).

Допустимі витрати учасників, які можуть бути профінансовані грантовою програмою, включають створення прототипу, підтвердження концепції, розвиток бізнесу, реєстрацію прав інтелектуальної власності, тестування та пілотування розроблених інноваційних рішень/технологій, підготовку бізнес-планів для подальшого залучення акціонерного та боргового капіталу, витрати на комерціалізацію продукту тощо.

Український фонд стартапів (офіційна назва: Фонд розвитку інновацій – www.usf.com.ua) за бюджетні кошти забезпечуватиме грантове фінансування компаній з інноваційним продуктом на ранній стадії розвитку. Фонд зареєстровано у грудні 2018 року.