Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У проекті держбюджету-2021 видатки на медицину зростуть до 4,2% ВВП, - Роман Єрмоличев

Пакет боротьби з COVID-19» у бюджеті-2021 містить набір медпослуг у межах програми медичних гарантій і є заходом реагування на епідемію коронавірусу. Його обсяг – 15,8 млрд гривень. Про це в колонці порталу «НВ.Бізнес» повідомив заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев.

«Запланували у видатковій частині 2,6 млрд грн на вакцинацію від COVID-19. Пріоритетом є виділення коштів на протидію COVID-19 у школах. Зокрема, йдеться про 1 млрд на оснащення робочих місць учителів технічними засобами для дистанційного навчання», - зазначив Єрмоличев.

Він наголосив, що у проекті бюджету-2021 на медицину передбачено не просто значні ресурси, а максимально можливі у цих складних умовах.

«Наступного року ці видатки зростуть безпрецедентно для України – до 4,2% ВВП. Загалом це – понад 190 млрд грн, або на 57,5 млрд більше, ніж було передбачено на початок 2020-го. Водночас відповідно до середньострокового прогнозу до 2023-го плануємо збільшити обсяг фінансування охорони здоров’я до 5% ВВП. Звісно, із урахуванням очікуваного зростання дохідної частини держбюджету», - зазначив заступник Міністра фінансів.

Роман Єрмоличев переконаний, що передбачених у бюджеті-2021 коштів вистачить, аби утримувати систему охорони здоров’я і забезпечити розвиток галузі за багатьма важливими параметрами.

«Ідеться про зростання зарплат лікарів на 30%, придбання обладнання для опорних лікарень, також автомобілів швидкої допомоги. На останню позицію передбачено 2 млрд грн, а на продовження програми медичних гарантій – 123,4 млрд. Тобто ми забезпечили динаміку деяких процесів за рахунок додаткового ресурсу у бюджеті», - наголосив заступник Міністра фінансів та додав, що держава бере на себе чіткі зобов’язання щодо фінансування медичних послуг.

На його думку, можна упевнено вважати, що забезпечення системи охорони здоров’я – пріоритет бюджетного процесу. І з огляду на необхідність здолати пандемію, і щодо продовження реформування галузі.

«Наша стратегічна мета – запровадження нової моделі фінансування системи. Необхідні чіткі прозорі гарантії держави щодо обсягу безоплатної медичної допомоги, фінансового захисту громадян у випадку хвороби, справедливого розподілу публічних коштів, скорочення неформальних платежів, стимулювання щодо вищої якості надання медичної допомоги громадянам. Уже у державному кошторисі на наступний рік будемо реалізовувати частину цих завдань», - наголосив Роман Єрмоличев.