Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Суб’єкти фінмоніторингу зможуть подавати інформацію про фінансові операції через електронний кабінет

Сьогодні Уряд затвердив постанову про деякі питання фінансового моніторингу, яка забезпечує приведення актів Уряду до нових вимог законодавства з питань фінансового моніторингу. 

СПФМ (суб’єктам первинного фінансового моніторингу – бухгалтерським компаніям, аудиторам, нотаріусам, адвокатам та іншим) матимуть змогу подавати інформацію про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, через електронний кабінет системи фінансового моніторингу. Такі нововведення дозволять зменшити матеріальні та часові затрати при виконанні своїх обов’язків в цій сфері.

Також надається змога СПФМ виконати свої обов’язки в частині подання нових видів повідомлень, а саме:

  • кейсового звітування про підозрілі фінансові операції або діяльність клієнтів;
  • розбіжності в інформації щодо кінцевих бенефіціарних власників клієнтів, встановленої в ході належної перевірки клієнта (так званої, «customer due diligence»), з інформацією, внесеною в ЄДР та застосування ризик-орієнтованого підходу.

Оновлено процедури подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку) СПФМ; інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу; ведення Держфінмоніторингом обліку наданої інформації та ведення обліку суб’єктів первинного фінансового моніторингу.

Ця постанова набирає чинності 01 січня наступного року. Звертаємо увагу, що нормативно-правові акти з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення продовжують діяти і після набрання чинності Закону № 361-IX, в частині, що не суперечить його нормам. Тобто, до прийняття та набрання чинності цієї Постанови, інформацію щодо постановки на облік  та про підозрілі фінансові операції клієнтів СПФМ, слід надавати до Держфінмоніторингу відповідно до вимог:

- постанови Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2015 року № 552; 

- Інструкції щодо заповнення форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 29.01.2016 № 24 .