Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Угода між Мінфіном, IFC та Укргазбанком є першим кроком до реалізації Стратегії реформування державного банківського сектору

Сьогодні, 25 січня, Міністр фінансів Сергій Марченко підписав трьохсторонню угоду з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) та Укргазбанком.

Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міжнародні партнери привітали з важливою подією та зазначили, що підписання угоди та подальше входження IFC у капітал Банку стане першим випадком входження міжнародної фінансової організації до складу акціонерів державного банку в Україні та буде першим реалізованим кроком до скорочення державної частки у банківському секторі.

«Вихід держави з капіталу Укргазбанку є одним із завдань Міністерства фінансів у рамках реалізації Стратегії реформування державного банківського сектору. Сьогодні ми зробили один із ключових кроків для досягнення цієї цілі. Крім того, реалізація даної транзакції є виконанням одного із зобов’язань України в рамках спільної з МВФ програми Stand-by.

Це також стане потужним сигналом для всіх інвесторів, що країна виконує свої зобов’язання з реформування банківського сектору України та побудови сталої банківської моделі, заснованої на кращих світових практиках», – підкреслив під час церемонії підписання тристоронньої угоди Сергій Марченко.

Міністр фінансів подякував усім, хто взяв участь у переговорному процесі та підготовці угоди, підписання якої відбулося у рамках реалізації Засад стратегічного реформування державного банківського сектору (стратегічних принципів), схвалених Кабінетом Міністрів України 02.09.2020 року і які передбачають зменшення частки держави в банківській системі України до 25% до 2025 року.

У листопаді 2017-го було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Мінфіном, Укргазбанком та Міжнародною фінансовою корпорацією та  визначено принципи приватизації цього державного банку. В подальшому керівництвом та спеціалістами Мінфіну було проведено близько 50-ти зустрічей та конференц-коллів із представниками МФК та їх юридичними радниками для узгодження основних параметрів Угоди та її текстів.

У 2019-му році Рада директорів МФК схвалила рішення про надання Банку кредиту з опцією конвертації в капітал, а в червні 2020-го Уряд уповноважив Міністра фінансів України Сергія Марченка на підписання угоди.