Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко для LB.ua: «Більш ніж $3 млрд коштів, що ми залучили від партнерів, уже пішли в бюджет»

"Репарації та контрибуції - непросте питання. Це практика, яку використовували востаннє досить давно. Вона досить забюрократизована і з юридичного погляду. І репарації, і відшкодування втрат коштом «заморожених» активів потребує прискіпливості", - говорить міністр фінансів України Сергій Марченко про те, як Росія відшкодовуватиме нам збитки, завдані війною. Відшкодовуватиме точно, як саме - докладно обговорили. Так, команда юристів вже долучилася до процесу підготовки і активно шукає шляхи, як стягувати арештоване майно та активи, що пов’язані з державою-агресором безпосередньо та з підсанкційними бізнесом і громадянами.

Марченко переконаний: за наявності політичної волі розв'язувати ці питання можливо, бо в частині відшкодування втрат як державі Україна, так і бізнесам, громадянам працює цілий пул держструктур на чолі з президентом.

Але, звісно, це не єдина тема нашої бесіди. Втрати української економіки, наповнення бюджету, допомога західних партнерів, податки, кредитні програми для аграріїв, супроводження бізнесу, що хоче переїхати в більш спокійні райони без бойових дій, допомога підприємцям, соціалка, банківська сфера, відновлення зруйнованого житла, план Маршалла для України…

"Зараз бачимо: ситуація стабілізувалася і ми фактично вийшли на довоєнний рівень курсу і вартості гривні. Досягти цього під час воєнного стану, скажімо так, коштує дуже дорого. І те, що в нас немає паніки зі зняттям кошів з рахунків чи біля банкоматів, свідчить, що громадяни України довіряють банківській системі і вірять у свою національну валюту – гривню. І це також є одним із фундаментів майбутньої перемоги", - зазначає Марченко. 

Про все це читайте у великому ексклюзивному інтерв'ю Сергія Марченка для LB.ua