Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Олександр Кава: Уряд створив можливості для придбання нового громадського транспорту містами України. Перші 2 міста вже отримали нові тролейбуси

У рамках проекту  «Міський громадський транспорт України», який реалізовується з використанням кредитних коштів Європейського інвестиційного банку, міста України мають можливість оновити та розширити свій парк громадського транспорту, розвинути мережу маршрутів та провести ремонтні роботи в депо.

Вже підписано перші договори на придбання сучасних низькопідлогових  тролейбусів  для Луцька (на суму 4,3 млн  євро), Харкова (10 млн євро) та Сум (4 млн  євро). Суми отримають 19 тролейбусів, Луцьк – 29, Харків – 49.

Наприкінці жовтня Луцьк та Харків вже отримали перші нові тролейбуси придбані в рамках проекту. 

Кредити ЄІБ  - вигідний інструмент для залучення коштів на розвиток міст. Ресурс надається на строк до 12-13 років, із кредитними канікулами до 2-3 років та під 2-5,75% річних.

 «Якісний громадський транспорт для міста є основою для мобільності його жителів, стабільного розвитку, зменшення кількості заторів та інвестиційної привабливості. Зручна і доступна мережа громадського транспорту дозволяє заощаджувати час наших громадян, а це, як відомо, найцінніший та невідновлювальний ресурс. Приємно, що місцева влада надає перевагу екологічно чистим видам транспорту та дбає таким чином про навколишнє середовище та комфорт в своїх містах», - підкреслив заступник Міністра фінансів Олександр Кава.

Участь у проекті «Міський громадський транспорт України» також беруть інші міста України, зокрема, Івано-Франківськ, Біла Церква, Київ, Львів, Кременчук, Одеса,  Тернопіль, Чернігів. На реалізацію проекту ЄІБ виділив кредитну лінію в розмірі 200 млн євро.  ЄІБ. Ці кошти будуть спрямовані на придбання нових тролейбусів, трамваїв, вагонів метро, автобусів, будівництво та реконструкцію тролейбусних та трамвайних ліній, депо. 

Міністерство фінансів спільно з Міністерством інфраструктури працює над запуском другого проекту розвитку міського громадського транспорту на загальну суму 400 млн євро. Це відкриє можливість для українських міст покращити транспортну систему та залучити кредитні кошти на вирішення проблем громадського транспорту.