Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Підписано Меморандум щодо розвитку співпраці між Міністерством фінансів України, USAID та Делойт

Сьогодні, 23 вересня 2022 року, Міністр фінансів України Сергій Марченко, Директор місії USAID в Україні Джеймс Хоуп та керівник проекту USAID з реформування державних підприємств (SOERA) Крейг Р. ВанДевельде підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо розвитку співпраці між Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерством фінансів України та ТОВ Делойт Консалтинг.

У рамках цього Меморандуму передбачено тристоронню співпрацю щодо оптимізації та зміцнення існуючих систем Уряду України щодо моніторингу, прозорості, перевірки та звітності, які використовуються для управління всіма коштами прямої бюджетної підтримки (ПБП) від Уряду США.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Уряд Сполучених Штатів Америки через  USAID надав Уряду України 8,5 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки. Відповідно до підписаного Меморандуму також зазначено, що в майбутньому можуть бути виділені додаткові кошти, оскільки Уряд США, включаючи USAID, як і раніше, відданий підтримці Уряду та народу України, які захищають свій суверенітет і демократію.

«Фінансова підтримка Сполучених Штатів Америки стала великою допомогою для українського народу, дозволяючи Уряду України фінансувати такі нагальні потреби, як виплата зарплат вчителям і медичним працівникам, а також пенсії та допомоги для внутрішньо переміщених осіб в умовах боротьби з агресором. Для Уряду України абсолютним пріоритетом є забезпечення  прозорого та відповідального використання  міжнародних коштів на нагальні та першочергові потреби для громадян України», – зазначив під час підписання Сергій Марченко.

«Допомога від США використовується і продовжуватиме використовуватися прозоро та ефективно, щоб підтримати українців і протистояти згубним наслідкам неспровокованого повномасштабного вторгнення росії. Американські платники податків повинні знати, що вони надають важливу підтримку народу України під час війни. Громадяни України також повинні знати, що пряма бюджетна підтримка фінансує такі важливі послуги, як охорона здоров’я та освіта, а також забезпечує українців продуктами харчування, ліками та іншими гуманітарними товарами. Сьогоднішньою угодою USAID та Уряд України підтвердили нашу взаємну домовленість щодо забезпечення підзвітності та прозорості використання прямої бюджетної підтримки від американського народу», – сказав директор Місії USAID в Україні Джеймс Хоуп.

Згідно з умовами трирічного Меморандуму про взаєморозуміння Міністерство фінансів України і проект USAID SOERA будуть тісно співпрацювати з метою оптимізації та зміцнення поточних систем моніторингу, верифікації та звітності Уряду України, зміцнюючи гарантії, які використовуються для управління всіма коштами прямої бюджетної підтримки від Уряду США, а також посилення стратегічної комунікації Уряду України щодо використання цих коштів для забезпечення підзвітності та прозорості.