Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів України зустрівся з Віце-президентом Світового банку у справах Європи та Центральної Азії

13 вересня 2021 року Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Віце-президентом Світового банку у справах Європи та Центральної Азії Анною Б'єрде. Зустріч відбулась у рамках її першого робочого візиту до України.

Також у зустрічі взяли участь заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, заступник Міністра фінансів України Олександр Кава, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі.

Представники Мінфіну та Світового банку обговорили умови отримання “Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення", співробітництво з Міжнародним валютним фондом (МВФ), результати реалізації спільних проектів, зелений перехід в Україні та основні напрями подальшої співпраці двох сторін. 

“Ми цінуємо співпрацю зі Світовим Банком. Вона дозволила Україні зберегти макрофінансову стабільність та профінансувати дефіцит бюджету у важкий рік. Також, що є надзвичайно важливим, цього року ми маємо достатньо коштів для придбання необхідної кількості вакцин”, - зазначив Міністр фінансів України.

Світовий Банк є одним з ключових партнерів України. На сьогоднішній день вибірка коштів в рамках портфелю Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), порівняно із іншими міжнародними фінансовими організаціями, є найбільшою - станом на 1 вересня 2021 р. вона склала 2,3 млрд дол. США.

Анна Б'єрде зазначила, що Україна показує значний прогрес у відновленні економіки під час пандемії. Окрім того, за її словам Світовий банк підтримує реформування пенсійної системи та реформування інших необхідних для розвитку країни сфер.

Разом з тим сторони обговорили умови отримання “Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення". Попередньо Світовий банк планує винести питання Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення на засідання Ради директорів у грудні 2021 року. 

Водночас учасники поспілкувалися про поточні спільні проекти: "Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні", "Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів" та "Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в "Укргідроенерго".

Міністр фінансів України наголосив на тому, що відновлення та розвиток української економіки базуватиметься на зеленому переході та запобіганні зміні клімату, що є одним із важливих напрямів співпраці з Банком.

“Зелений перехід є одним із пріоритетних напрямів України. Ми працюємо над тим, щоб створити нове середовище з низьким рівнем викидів. До 2030 року планується скоротити викиди СО2 на 35%, порівнюючи з 1990 роком”, - сказав Сергій Марченко.

Також Українська сторона зазначила, що очікує місію МВФ вже наступного тижня.

Підсумовуючи, сторони визначили основні сфери, в яких буде розвиватися співпраця між Україною та Світовим банком в найближчий час. Пріоритетами співпраці стануть фінансування закупівлі вакцин, створення проекту “Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення", зелений перехід та розбудова залізниці.