Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністерство фінансів та ЄС узгодили пріоритети реформ системи управління державними фінансами

22 січня відбувся четвертий Діалог високого рівня з питань реформ системи управління державними фінансами, під час якого було обговорено досягнення та виклики, пріоритети на найближче майбутнє та середньострокову перспективу. Діалог очолили Міністр фінансів України Сергій Марченко та Заступниця керівника Головного директорату Єврокомісії з питань політики розширення та сусідства Катаріна Матернова.

Сторони високо оцінили досягнення України за результатами імплементації попередньої Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки, зокрема законодавче запровадження середньострокового бюджетного планування та встановлення фіскальних правил, фіскальну децентралізацію, розвиток системи моніторингу та управління фіскальними ризиками, розбудову внутрішнього фінансового контролю та аудиту, реформу державних закупівель та інші.

Сторони підкреслили важливість практичної імплементації середньострокового бюджетного планування – розроблення Бюджетної декларації на 2022-2024 роки та проекту державного бюджету на 2022 рік на її основі. Також серед спільних пріоритетів – завершення реформи податкових та митних органів, впровадження європейських стандартів у їх діяльність.

На завершення діалогу Перший заступник міністра Денис Улютін представив основні напрями проекту оновленої Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2021-2025 роки, розробленої з урахуванням нових реалій та викликів, на основі пропозицій міжнародних партнерів. Сторони домовились докласти спільних зусиль з метою доопрацювання оновленої Стратегії, а представники ЄС ще раз підкреслили готовність надавати всебічну підтримку реалізації реформ системи управління державними фінансами з метою її приведення до європейських стандартів.

«Наша довгострокова мета – бути країною, яка не отримує, а надає технічну допомогу, і сама є джерелом найкращих практик з управління державними фінансами» - підкреслив Сергій Марченко під час діалогу.