Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін бере участь в обговоренні нових методів фінансування третинної медичної допомоги

Одне з нагальних питань в українській медицині – функціонування та фінансування третинної медичної допомоги. Його складність полягає в тому, що такі послуги мають дуже своєрідну структуру витрат: вони включають унікальні інвестиції, нестандартні підходи в організації лікувального процесу, а також наукові дослідження. Відповідно, такі послуги важко закуповувати за тарифами, усередненими для загальнопрофільних лікарень. Для того, щоб держава могла забезпечити кожному пацієнту доступ до таких надскладних операцій, необхідно мати чітке уявлення як про їх витратні параметри, так і про потреби населення у такій допомозі. Саме для цього був запроваджений пілотний проєкт в установах Національної академії медичних наук України. Реалізація пілотного проєкту базується на сучасному підході до організації механізму фінансування високотехнологічної медичної допомоги на основі кращих європейських практик. 

Нещодавно Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування провів засідання «круглого столу» на тему: «Результати реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах Національної академії медичних наук України». У заході взяли участь заступник міністра фінансів Юрій Джигир та директор Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери Роман Єрмоличев. 

Юрій Джигир наголосив на тому, що в сучасній медицині з’являється все більше комплексних, інколи навіть експериментальних послуг. З цим і пов’язана важливість і неминучість прогресу в технологіях фінансування медичних послуг: «Україна зробила вибір на користь єдиного медичного простору і закупівлі гарантованого пакету послуг єдиним національним замовником – НСЗУ. Як закон, так і близька, мабуть, всім нам громадянська позиція, полягає в тому, що стратегічно цей пакет має включати весь континуум допомоги, включно з третинкою. І наша спільна нагальна задача – розробити модель фінансування, яка б дозволила зробити це ефективно». 

На сьогоднішній день програма медичних гарантій перебуває у стані формування. Це стосується як програми на 2020 р., яка буде запущена з квітня, так і її подальших розширених версій на середньострокову перспективу. Наразі не існує єдиної позиції щодо підходів до фінансування третинної допомоги. «Всім нам разом потрібно визначитись із тим, яким буде метод оплати, підхід до тарифікації, бачення ролі показників вартості послуг та методів їх визначення. Пілот, про який ми говоримо сьогодні, це наш спільний шанс доказово поглянути на ситуацію», – підсумував Юрій Джигир.