Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Колонка Міністра фінансів Сергія Марченка для «Цензор.нет» (01.07.2020)

Звіт про використання коштів Фонду боротьби з COVID-19 в колонці Міністра фінансів Сергія Марченка для Цензор.нет

У квітні Парламент схвалив зміни до Державного бюджету на 2020 рік. Фактично країна отримала "бюджет надзвичайної ситуації". В умовах згортання економічної активності ми акумулювали максимально наявний ресурс для протидії пандемії. У Фонді боротьби з COVID-19 зібрано 64,7 млрд гривень. Для команди Мінфіну принципово, аби діяльність Фонду була прозорою, а видатки – дієвими.

У Порядку використання коштів виписано кожний етап виділення та використання коштів. Термін дії Фонду розрахований на період карантину і наступні після його завершення 30 днів. Цей період обов’язковий, з огляду на ризики повторного загострення пандемії. Мусимо бути готові до будь-якого варіанту. Хоча, як і всі українці, розраховуємо на позитивний.

Безумовно, громадян цікавить фінансовий стан Фонду. Адже це – стратегічний інструмент, яким держава протистоїть пандемії. Повідомляю, що прийнято постанови Уряду на 19 млрд гривень. А також – окремі протокольні рішення. Касові видатки станом на 30 червня склали 2,4 млрд гривень.

Кілька слів про основні витрати. Прийнято рішення спрямувати майже 9 млрд гривень Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. З них 4,7 млрд грн – для виплат допомоги із часткового безробіття на період карантину.

Це важливо, з огляду на зростання безробіття внаслідок запровадженого карантину. Наразі близько 430 тисяч осіб отримують допомогу із безробіття. Це майже удвічі більше, аніж торік. Прийнято рішення надати допомогу з часткового безробіття майже 11 тисячам роботодавців. А це опосередковано – більше 110 тисяч працівників.

Передбачено близько 1,6 млрд гривень на допомогу дітям фізичних осіб-підприємців. Ідеться про ФОП із спрощеною системою оподаткування, що належать до першої і другої групи платників єдиного податку. Кожна така дитина отримає кошти у розмірі прожиткового мінімуму для відповідних вікових груп. Допомогу отримають загалом 285 тисяч родин.

Також, 100 млн гривень ми передбачили закладам охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19. Ідеться про закупівлю апаратів штучної вентиляції легень.

Крім того, спрямуємо кошти на фінансування Фонду соціального страхування України (2,5 млрд грн), доплати військовослужбовцям, поліцейським та відповідним категоріям, які забезпечують життєдіяльність населення (2,7 млрд грн), а також 52,5 млн грн для повернення коштів, сплачених за пробне зовнішнє незалежне оцінювання у 2020 році.

Ще на 7,8 млрд гривень прийнято протокольне рішення про спрямування цієї суми коштів Фонду на підвищення надбавок і доплат до заробітної плати медичним працівникам та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19, а також доплат до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення.

Для нас принципово уникнути зловживань чи нецільового використання коштів. Такі загрози існують з огляду на "коронакризу" і спрощені порядки держзакупівель. Аби їх уникнути, прийнято постанову Кабміну, що розкриває бенефіціарних власників у закупівлях Фонду.

Розраховуємо на аудит як ключовий механізм із попередження чи виявлення зловживань. Держаудитслужбі доручено здійснювати контроль використання коштів. Також здійснюємо моніторинг системи "Прозорро". Опрацьовуємо замовників, які здійснили ризиковані закупівлі. Налагоджено співпрацю із правоохоронними органами щодо обміну інформацією про ризикові закупівлі.

Наголошу, що надмета Мінфіну – забезпечити максимальний контроль і цільове використання видатків Фонду COVID-19.