Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Юрій Драганчук: Рішенням Уряду «Доступна іпотека» під 7% стає ще доступнішою

Сьогодні, 15 лютого, Кабмін ухвалив запропоновані Мінфіном зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, якими, зокрема, суттєво спрощуються критерії для позичальників.

Передусім прийнятою постановою передбачено виключення визначення категорій осіб, які можуть бути позичальниками. А саме: тепер, щоб стати учасником програми «Доступна іпотека» під 7%, необов’язково перебувати на квартирному обліку, бути молодою сім’єю, внутрішньо переміщеною особою, науково-педагогічним працівником, медиком чи працівником бюджетної сфери.

Також скасовано вимогу щодо неперевищення забезпечення житлом на рівні 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї або проживання в гуртожитку мешканцями аварійних та ветхих будинків.

«Рішенням Уряду суттєво спрощуються критерії для потенційних позичальників нової іпотечної програми. Таким чином, «Доступна іпотека» під 7% стає ще доступнішою, і скористатися державною підтримкою у сфері іпотечного кредитування зможе широке коло громадян. Також постановою внесено низку технічних правок, запропонованих банківською спільнотою. Це є продовженням конструктивного діалогу щодо швидкого і ефективного запуску доступної іпотеки», – розповів заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Згідно з внесеними Кабінетом Міністрів змінами на отримання державної підтримки у сфері іпотечного кредитування зможуть розраховувати будь-які громадяни, які не мають у власності чи власності сім’ї об’єктів житлової нерухомості та/або чинних договорів з фінансування (інвестування) будівництва житлової нерухомості та/або майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва житлової нерухомості, якщо їх загальна площа перевищує 50 кв. метрів на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 20 кв. метрів – на кожного наступного члена сім’ї.

Окрім того, збільшується максимально допустимий розмір середньомісячного сукупного чистого доходу позичальника та членів його сім’ї з 5-кратного до 10-кратного розміру місячної середньої заробітної плати у відповідному регіоні України, де розташований предмет іпотеки.

«Програма «Доступна іпотека» під 7 % окрім основної задачі – здешевлення вартості іпотечних кредитів для громадян, має також стати потужним імпульсом для пожвавлення ринку житлової іпотеки. Сподіваємось, що, відчувши державну підтримку, більшість банків найближчим часом відновлять або утворять нові власні продукти іпотечного кредитування для участі в програмі», –  зазначає Юрій Драганчук.

Нагадаємо, що програму «Доступна іпотека» під 7% розроблено Мінфіном за ініціативи Президента України. Контроль за реалізацією та адміністрування програми покладено на Фонд розвитку підприємництва.