Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Інтерв’ю Сергія Марченка для Sky News (12.04.2022)

Росію мають змусити виплатити Україні післявоєнні репарації після закінчення війни. Про це сказав Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю для Ian King Live телевізійного каналу Sky News і додав, що всі українці очікують, що Росія заплатить за свою агресію. Він також розповів про різні способи отримання цих коштів від Москви.

"Це не лише заморожені активи банків Росії, це заморожені активи російських олігархів. Також це додаткові податки на нафту та газ, які можуть бути спрямовані на користь України. Розпочати війну в Україні - це їхнє рішення, тому вони мають заплатити за це рішення після війни".

Сергій Марченко висловив сподівання, що світова спільнота здатна змусити Росію відшкодувати збитки за допомогою міжнародних судів. 

Коментуючи пропозицію Прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького щодо створення післявоєнного фонду для відновлення зруйнованої інфраструктури України на суму щонайменше 100 мільярдів євро, Сергій Марченко, зазначив, що він підтримує ідею створення плану реконструкції за прикладом Плану Маршалла. Проте остаточний рахунок за відновлення може виявитися значно більшим за цю суму, і може складати сотні мільярдів доларів

"Тільки інфраструктура, критична інфраструктура, пошкоджена війною, складає 120 мільярдів доларів , а якщо додати соціальну та військову інфраструктуру, то це понад 500 мільярдів доларів. Реалізацію цього плану можна було б розпочати одразу після війни", - сказав Міністр фінансів.

В основі цього механізму може бути альянс United 24 (U24), про який Президент України Володимир Зеленський розповів минулого місяця, виступаючи в Конгресі США. Цей орган не лише спільно працюватиме над припиненням конфліктів, використовуючи санкції, гуманітарну допомогу та фінанси, а й підтримуватиме тих, хто пережив гуманітарну кризу внаслідок війни або стихійного лиха.

Незважаючи на те, що податкові надходження впали, український Уряд витрачає значні суми на війну, виплати працівникам бюджетної сфери та державних пенсій продовжуються, зазначив Міністр фінансів. Він додав, що крім гуманітарної та економічної допомоги від Великої Британії, ЄС та США, Україна також залучає кошти шляхом випуску військових облігацій і вже зібрала понад 1 млрд доларів у ході п'яти аукціонів.

"Звичайно, наш борг, зростаючий дефіцит зараз дуже великий, і ми розглядаємо різні способи його фінансування під час переговорів з країнами-донорами, міжнародними та фінансовими організаціями. Ми очікуємо, що знайдемо необхідні інструменти для фінансування дефіциту бюджету".

Також Сергій Марченко під час інтерв’ю звернувся до європейських країн із закликом якнайшвидше відмовитися від російської нафти та газу.

"Санкцій недостатньо, нам потрібно набагато більше, тому що ми все ще перебуваємо в стані війни з Росією, і щоб виграти цю війну, ми повинні чинити на них додатковий тиск". 

"Якщо вони отримують долари для підтримки своїх збройних сил, це означає, що вони продовжуватимуть війну в Україні. Ембарго на постачання нафти і газу з Росії має бути наступним кроком, і ми чекаємо на ці санкції від ЄС та інших країн", - підсумував Сергій Марченко в ефірі Sky News.