Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Рада ЄС ухвалила рішення про надання Україні макрофінансової допомоги у 18 млрд євро

10 грудня Рада Європейського Союзу підтримала пропозицію Європейської Комісії щодо виділення Україні у 2023 році додаткових ресурсів фінансової підтримки. Нова масштабна програма макрофінансової допомоги для України складатиме 18 млрд євро.

Зазначена пропозиція Європейської Комісії має бути підтримана Європейським Парламентом.

“Рішення Ради ЄС є важливим знаком підтримки та солідарності з Україною. Щиро вдячний колегам з Європейського Союзу за розуміння наших нагальних потреб і готовність стати пліч-о-пліч у цей визначний  для нашої держави час. Реалізація нової програми макрофінансової допомоги ЄС слугуватиме однією із запорук збереження фінансової та економічної стабільності в державі, а також нашої впевненості у стабільному проходженні наступного бюджетного року”, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Очікується, що пільгові позикові кошти будуть надходити до Державного бюджету України протягом 2023 року рівномірними частинами з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов. Передбачається, що перший транш Україна отримає вже у січні 2023 року. 

Крім того сторони мають підписати відповідні Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду, якими визначатимуться умови структурної політики, виконання яких протягом року буде підставою для отримання коштів, а також юридичні та технічні аспекти надання Україні зазначеного пільгового кредитного ресурсу.

Довідково

9 листопада 2022 року Європейська Комісія внесла пропозицію щодо започаткування нової масштабної програми макрофінансової допомоги на суму 18 млрд євро, а 24 листопада 2022 року загадану пропозицію ЄК було підтримано Європейським парламентом. 

Загальна сума отриманої Україною макрофінансової допомоги ЄС, починаючи з 24 лютого, сягнула  6,7 млрд євро.