Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Денис Улютін спільно із представниками ЄС та міжнародними експертами EU4PFM обговорили основні результати та пріоритети на 2023 рік

Сьогодні, 1 лютого, за участі Першого заступника Міністра фінансів Дениса Улютіна відбулось 10-те ювілейне засідання керівного комітету EU4PFM щодо обговорення основних результатів та головних досягнень у другій половині 2022 року та визначення пріоритетів на майбутнє.

Участь у заході також взяли Керівник відділу «Незалежне управління та демократизація» Представництва Європейського Союзу в Україні Ксав'є Камю, керівництво Державної податкової служби та Державної митної служби, ключові міжнародні експерти EU4PFM.

Під час вступного слова Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін подякував командам Представництва ЄС та EU4PFM за надання необхідної підтримки Україні, та повідомив, що в існуючих умовах війни ми змогли досягти певного прогресу у низці важливих реформ в управлінні державними фінансами:

«В частині мобілізації доходів з приєднанням до Єдиного стандарту автоматичного обміну податковою інформацією (CRS) та нової комп'ютеризованої транзитної системи (NCTS), до яких ми йшли багато років. І в частині бюджетування з розробленням методології підготовки пропозицій до Бюджетної декларації, оновленням інструкції з підготовки бюджетних запитів. Також стартом розробки нової ІТ системи для планування та моніторингу виконання бюджету в рамках реалізації Проекту EU4PFM».

Щодо пріоритетів на 2023 рік Денис Улютін підкреслив, що основне завдання на цей рік є максимально можливе поновлення тих процесів та процедур у сфері управління державними фінансами, які ми призупинили з початком війни, та проведення необхідних підготовчих дій для масштабного відновлення країни та нашої інтеграції до ЄС.

«Ми маємо забезпечити максимальну ефективність використання наявних ресурсів та переглянути підходи до здійснення бюджетних видатків З цією метою ми удосконалимо нашу методику проведення оглядів видатків, щоб підвищити ефективність цього інструменту у бюджетному процесі. Також ми б хотіли розпочати дискусію щодо розроблення середньострокової рамки для планування, яка б дала певне розуміння наших потреб. Ми будемо дуже вдячні за будь-які пропозиції щодо розроблення макроекономічного прогнозу на середньострокову перспективу в існуючих умовах високої невизначеності», - повідомив Денис Улютін.

Крім того, Перший заступник Міністра фінансів зазначив, що паралельно відновлюються вимоги до подання та публікації звітності і інформації про використання бюджетних коштів, але з розумними обмеженнями, що накладає воєнний час: «Адже прозорість є важливим інструментом для побудови довіри в умовах отримання значних обсягів фінансування від донорів».

У свою чергу Ксав'є Камю високо оцінив стійкість українських інституцій і наголосив, що представництво ЄС буде надалі підтримувати подальші реформи у рамках поточних проектів та проводити додаткові переговори щодо розширення такої допомоги.