Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко підписав Угоду щодо відтермінування платежів з погашення та обслуговування кредитів від Японії

Сьогодні, 16 січня, Кабінет Міністрів України прийняв рішення про підписання Угоди щодо відтермінування платежів з погашення та обслуговування кредитів, залучених у рамках співробітництва Уряду України з Урядом Японії.

Під час зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Кунінорі Мацудою Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав зазначену Угоду у формі обміну нотами між Урядами України та Японії. 

Угода передбачає перенесення виконання боргових зобов'язань у розмірі близько 50 млн доларів США (8 млрд ієн) за позиками, залученими у рамках чотирьох кредитних угод, на 2027-2031 роки.

“Я вдячний Уряду Японії за розуміння потреб України та підтримку нашої фінансової системи. Відтермінування платежів з обслуговування та погашення кредитів дозволить зменшити боргове навантаження на держбюджет та направити кошти на фінансування потреб безпеки і оборони”, — зазначив Сергій Марченко під час зустрічі з Кунінорі Мацудою.

Також Міністр фінансів зауважив, що у поточному році розраховує на підтримку Японії, яка головуватиме у G7 протягом 2023 року, та зміцнення співпраці між урядами країн.

Довідково:

Японська сторона звернулась до української сторони з пропозицією відстрочити погашення та обслуговування боргу України за кредитами у рамках виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіційним боргом з країнами-кредиторами G7.

З метою пом’якшення економічних наслідків війни, Уряд України та уряди Канади, Франції, Федеративної Республіки Німеччина, Японії, Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії та Сполучених Штатів Америки 14 вересня 2022 року підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання питання платежів з обслуговування державного боргу України.